Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 14 jul 2016 10:16

Kia-chefen: "Jag tror Elon Musk vill sälja Tesla"

Allt om Bilars redaktör Jan-Erik Berggren.

Allt om Bilars redaktör Jan-Erik Berggren.

1/4

Foto: Magnus Jönsson

Kias marknadschef Artur Martins.

Kias marknadschef Artur Martins.

2/4

Foto: KIA

Teslas kommande Model 3.

Teslas kommande Model 3.

3/4

Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN

Elon Musk, mannen bakom Tesla.

Elon Musk, mannen bakom Tesla.

4/4

Foto: Francois Mori / AP

BARCELONA. Kias marknadschef i Europa, Artur Martins, förklarar engagerat hur Virtual Reality kommer att förändra bilbranschen i grunden och varför hybrider och laddhybrider är ett mellansteg på väg mot bränsleceller och vätgas.

Och så pratar vi förstås om Tesla.

Elon Musks Tesla har blivit något att förhålla sig till för alla i bilvärlden. När Kia visar upp nya suv:en Niro i Barcelona berättar marknadschefen i Europa, portugisen Artur Martins, om hur han ser på elbilstillverkaren borta i Kalifornien.

– Jag tror att Elon Musk vill sälja Tesla, frågan är bara när det är rätt tid. Jag tror att han helst vill hålla på med sitt rymdprojekt.

Berggren: Självkörande bilar sänker farten

Bilen är attraktiv för Google och Apple

Martins betonar att det här är hans personliga uppfattning men vid alla samtal med bilchefer på alla nivåer runtom i världen är det omöjligt att inte beröra Tesla.

Jag och Artur Martins är överens om att Elon Musk på många sätt förändrat bilvärlden.

– Mercedes, BMW och Audi kan plocka fram konkurrenter och då får Tesla problem. Men det är också så mycket annat Tesla förändrat, inte bara elbilarna, det är hela sättet att se på tekniken och på bilarna.

Artur Martins är också övertygad om att varken Apple eller Google egentligen vill bli bilbyggare, det är inte där de ska tjäna pengarna. Istället är det en verklighet där vi sitter fast i en självkörande bil som lockar informationsbärarna.

Undersökningar i USA har visat att de enda tid som vi har kvar där vi inte använder telefonen är den när vi kör bil. Och kan självkörande bilar göra att vi använder telefonen och datorn ännu mer är det värt miljarder för företag som Apple och Google.

LÄS MER: Kia i topp och Volvo nära botten på kvalitetslista

Satsar digitalt för att ta marknadsandelar

Artur Martins har tidigare bland annat jobbat som bilförsäljare i Brasilien och han berättar hur bilköparnas beteende förändrats i grunden. Vi vet i dag att få besöker bilhallarna, att kunderna redan vet vad de vill ha, men det finns också studier på hur det digitala bilköpet går till.

– En vanlig bilkund börjar med fem alternativ. Det växer sedan till sju innan bilköparen börjar plocka bort alternativ. Till slut återstår bara ett – men i 25 procent av fallen är det alternativet något som inte fanns med bland de första fem, berättar Martins.

För Kia – som strävar efter att bli större och plocka bilköpare från andra märken – är det här goda nyheter. Det betyder att de med en smart digital strategi kan plocka marknadsandelar.

– När vi får Virtual Reality kan vi erbjuda en ny upplevelse digitalt och det finns utveckling på gång som ger oss handskar där vi kan känna på material och reglage. Då kan vi verkligen erbjuda ett riktigt digitalt bilköp, säger Artur Martins.

Sugen på en Kia? Se vad du kan få för din gamla bil här