Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 29 jan 2014 15:27

Jeep Grand Cherokee i stort suv-test

Jeep Grand Cherokee.

Jeep Grand Cherokee.

ALLT OM BILAR testar nio lyxiga jättar i vårt stora suv-test. Jeep Grand Cherokee har blivit en elegant bil, mer sofistikerad än de tidigare generationerna och med en betydligt bättre kvalitetskänsla.

Men ändå känns det av någon anledning mer okej att ge sig ut i terräng med den här bilen än de båda konkurrenterna Range Rover och BMW. Jeepen upplevs på flera sätt som "jeepig" och mer lämpad för att brukas lite hårdare.

Alla versioner av bilen har systemet Selec-Terrainsystem, där fyrhjulsdriften kan anpassas för olika underlag. Jeeps luftfjädring går naturligtvis att ställa i olika lägen, max markfrigång är 28 centimeter. Det räcker långt. Lastutrymmet lika så, även om man får lyfta ganska högt för att stuva in grejerna.

Förutom att luftfjädringen är funktionell utanför vägen så bidrar den till en fin komfort på vägen. Jeep Grand Cherokee är en trevlig långfärdsvagn som trivs på motorvägarna. Men när det svänger lite når den inte upp i de nivåer som Range Rover och BMW presterar. Grand Cherokee är lite gungig - som man i och för sig kan tycka att en riktig Jeep ska vara.

Komforthöjare

Den nya, åttastegade automatlåda som Jeep har begåvats med är en riktig komforthöjare tillsammans med trelitersdieseln på 250 hk. En sexcylindrig bensinmotor på 286 hk och en brutal V8 på 468 hk finns också till modellen.
2011 gjorde Jeep Grand Cherokee bort sig i Euro Ncaps krocktester och lyckades bara jobba ihop fyra stjärnor. Och den uppdaterade generation som nu släppts ut är i grunden samma modell och förväntas inte göra bättre ifrån sig. Det ska man kanske ha i bakhuvudet innan man slår till.

Ekonomiskt är Jeep Grand Cherokee en vinnare i den här jämförelsen. Priserna med dieselmotor börjar på 499 900 kronor - och då får man en bil med mer utrustning än vad konkurrenterna har i sina basversioner.

 

KLICKA HÄR FÖR ATT LÄSA NÄSTA TEST: AUDI Q7

BETYG

Motor


Körupplevelse


Utrustning


Komfort


Miljö


Säkerhet


Design


Interiör


Ekonomi


Lasta


Totalbetyg: 32/50

Fakta: Jeep Grand Cherokee 3,0 CRD

Pris: Från 499 900 kronor.

Garantier: 2 år nybil, 3 år vagnskada, 7 år rost, 3 år assistans.

Motor: Sexcylindrig diesel.

Cylindervolym: 2 987 cc.

Effekt: 250 hk.

Vridmoment: 570 Nm.

Kraftöverföring: Fyrhjulsdrift, åttaväxlad automatisk växellåda.

0-100 km/h: 10,2 sekunder.

Toppfart: 190 km/h.

Bränsleförbrukning: 7,5 liter per tio mils blandad körning.

CO2: 198 gram/km.

LängdxBreddxHöjd: 4 828 x 1 943 x 1 802 mm.

Tjänstevikt: 2 403-2 522 kg. 

 

KLICKA HÄR FÖR ATT LÄSA NÄSTA TEST: AUDI Q7

Relaterat