Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 30 dec 2014 17:16

Jan-Erik Berggren: Så var mitt bilår 2014

Volvo XC90.

Volvo XC90.

1/3

Foto: Volvo

Hyundai ix35 med vätgasdrift.

Hyundai ix35 med vätgasdrift.

2/3

Foto: Hyundai

Opel Corsa.

Opel Corsa.

3/3

Foto: Opel

En ny Volvo.

Saab som kan vara på väg att bli ett indiskt bilmärke.

Bilåret 2014 överraskade och var året då världens bilindustri kom tillbaka på allvar efter krisåren.

Här är mitt bilår 2014:

Volvo XC90

Volvo tog många nya vägar under 2014. Zlatan gjorde reklam för XC70 och kom till bilsalongen i Paris för att ta emot nycklarna till en ny XC90. Volvo flög också in 800 journalister till sin världspemiär i Stockholm. Volvo XC90 var så mycket mer än en ny bilmodell - det var starten för en ny era för Volvo med en rad nya strategier. Det ska bli intressant att få testköra bilen och se hur bilköparna tar emot nya Volvo.

Årets Bil-juryn

Måndag kväll före bilsalongen i Genève fick jag veta att jag skulle få den prestigefyllda platsen i Årets Bil-juryn. Jag är en av 58 journalister i Europa som utser Årets Bil. Jag och kollega David Jakobsson tog var sin öl för att fira att vi på det här sättet kan få fram ännu mer och ännu bättre information om nya bilar till våra läsare.

Ascari Race Track

Jag hade möjlighet att få köra två gånger på den natursköna racerbanan Ascari som ligger i bergen ovanför Malaga. Ascari är en privatägd bana som hyrs ut då och då för testevent. Jag körde både Lexus RC-F och Audi TT på den knixiga och speciella banan.

Uppkopplade bilar

Modeordet i bilundustrin under hela året har varit Connectivity - alltså hur bra din internetuppkoppling fungerar när du kliver in i bilen, från bilen direkt eller via din vanliga telefon. Hur bra biltillverkarna lyckas med det här kommer att avgöra hur många bilar de säljer. Industrin famlar lite och det blir användarna som bestämmer. Vi har bara sett början.

Vätgas

Hyundai bjöd in till testkörning av sin nya ix35. Vätgas som driver bränsleceller är enligt vissa framtidens modell för elbilar. Och kanske ser vi tillbaka på 2014 som premiäråret för vätgasbilar - det första väldigt stapplande steget. Under de kommande åren kommer både Toyota och Audi att satsa på vätgas som drivmedel.

Opel Corsa

Opel led svårt under bilkrisåren men kan vara på väg tillbaka. I genren bygga bra vanliga bilar lyckades Opel bra med nya Corsa, i konkurrens med Hyundai i20.

Nevs

Indiska Mahindra har varit med i snacket runt Saab/Nevs länge och nu är det konkret. Saabs konkurs visade sig inte alls bli så allvarlig för svenskt näringsliv som vissa gastade om. Men vi välkomnar självklart en eventuell nystart för Nevs och bilfabriken i Trollhättan.

 

LÄS OCKSÅ:

David Jakobssons bilår 2014

Relaterat