Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 12 maj 2016 14:27

Infiniti ska lanseras i Sverige – vi testar Q30

NORMANDIE. När jag kör ner Infiniti Q30 på Oamaha Beach i franska Normandie börjar tankarna om att erövra Europa komma.

Men vi ska inte ta den liknelsen, inte alls.

För Nissans lyxmärke Infiniti har tänkt slå sig in i Europa på ett helt annat, mera subtilt, sätt än vad som hände på D-dagen.

Men när det blir dags för export till Sverige ska Infiniti tänka igenom sin strategi och göra hemläxan bättre.

Ni kanske har sett bilmärket Infiniti susa förbi i hög fart från något F1-lopp. Eller kanske sett någon snygg suv med ett lite märkligt bilmärke ute på motorvägen.

Infiniti har funnits i Sverige i form av privatimporterade, främst suv:ar, men ute i den stora världen är bilmärket Nissan/Renaults svar på Toyotas Lexus eller Hondas Acura.

Jag har sett flera snygga Infiniti-bilar på bilsalongerna i Detroit men det har varit bilar som man mest spanat på från håll eftersom de inte skulle komma till svenska bilhallar.

Utanför Europa har de här asiatiska premium- och lyxbilarna varit en stor succé. Men precis som Lexus haft svårt att etablera sig på allvar i Europa har Nissan tvekat inför en stor lansering.

BETYG+BILDER: Så bra är Infiniti Q30 i 10 kategorier

Märklig blandning av flera bilar

Nu är det dags och bakom beslutet finns Nissans samarbete med Daimler-koncernen. Mercedes fick bland annat en transportbil från Renault och Nissan fick en plattform för sina premiumbilar i Golf-klassen.

Därför är också Infiniti Q30 en märklig blandning mellan en Renault Mègane och en Mercedes A-klass. Motorn jag kör runt med i västra Frankrike är en 2,2-liters diesel som kommer från Daimler. Men Infiniti Q30 finns också med några av Renaults motorer.

Växellådan är också från Daimler och trots att jag vet att drivlinan är en Mercedes A-klass påminner gasresponsen och motorkaraktären av hur en Renault brukar kännas.

Styrningen har också Daimler levererat men här upplever jag den aningen tyngre än hos Renault-bilarna. Q30 har förstås inte heller Renaults fyrhjulsstyrning då den tekniken kommer med Renaults nya plattform för mellanklass- och stora bilar. Och det är faktiskt bra eftersom jag inte tycker att Renault lyckats trimma in fyrhjulsstyrningen tillräckligt bra.

Med tung menar jag här att den är tung runt neutralläget, det känns i armarna efter drygt 10 timmars körning. Här finns det mer att göra för att nå ifatt konkurrenterna i premiumklassen.

BETYG+BILDER: Så bra är Infiniti Q30 i 10 kategorier

Saknar viktig säkerhetsutrustning

Vid ratten påminns jag också om Mercedes i form av tändningsnyckeln och vindrutetorkarreglaget till vänster. Tyvärr saknar Q30 adaptiv farthållare och autobroms och filvarningen är den enklaste sorten.

Jag har heller inte elektriskt justerbara stolar eller baklucka trots att jag kör en av de mest välutrustade versionerna.

Infiniti har planer på lansering i Sverige men ska det vara värt besväret behöver paketeringen av utrustningen bli smartare. Säkerheten behöver vässas och premiumkänslan stärkas ytterligare i inredningen och detaljerna.

Med rätt prissättning kan då Infiniti börja konkurrera med Volkswagen, Volvo, BMW, Audi och Mercedes.

Dags att byta bil? Se vad du kan få för din gamla bil här