Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 27 maj 2014 12:17

Inbyggt fel på nya Volkswagen-bilar

Leif Kaul har problem med missljud på sin nya Volkswagen Golf.

Leif Kaul har problem med missljud på sin nya Volkswagen Golf.

1/4

Foto: David Jakobsson

Volkswagen Golf.

Volkswagen Golf.

2/4

Foto: Volkswagen

Volkswagen Golf.

Volkswagen Golf.

3/4

Foto: Volkswagen

Volkswagen Golf.

Volkswagen Golf.

4/4

Foto: Volkswagen

Volkswagen har problem med missljud i sin hyllade Golf.

Problemet är känt – och i Tyskland har VW börjat reparera bilar.

Men inte i Sverige. Här får missnöjda kunder än så länge leva med problemet.

– Jag tycker att det är dåligt, säger Leif Kaul, som länge kämpat för att få hjälp med sin nya bil.

Volkswagen Golf är en av Sveriges populäraste bilar. Förra året nyregistrerades 11 238 exemplar av modellen i Sverige, enligt statistik från branschorganisationen Bilsweden. Och bilen har hyllats världen över och har vunnit flera priser, bland annat utsågs den till ”Årets bil” 2013.

Men alla är inte nöjda med sina nya bilar. På bilforum från olika länder kan man läsa om bilägare som upplever missljud från bakvagnen på sina bilar. En av dem är Leif Kaul från Stockholm. Han köpte sin nya Golf – en GT TSI 140 DSG i slutet av augusti förra året. Och ganska omgående började han höra missljud från bakvagnen.

– Det är ett knackande klonkande ljud. Jag tittade igenom bilen för att se om det låg några lösa prylar någonstans. Men det gjorde det inte. När bilen hade gått 360 mil åkte jag till VW i Hammarby. Där var de överens med mig om att det kom missljud från bilen och de trodde sig också veta vad det var, berättar Leif Kaul.

Fick inte reparera

Leif fick vänta lite på att få tid för en reparation, i januari fick han tid och lämnade in sig bil. När han efter två dagar skulle hämta sin bil fick han en rejäl besvikelse.

– Jag fick till svar att de inte fick reparera bilen. De sa att de väntade på ett besked från Volkswagen i Tyskland, säger Leif.

Det här gjorde naturligtvis Leif irriterad. Han satte sig ner vid datorn och började läsa igenom olika forum på nätet där människor diskuterar sina bilar. Ganska omgående hittade han ett stort antal personer i samma situation som honom själv.

– Det är många som är förbannade. Jag hittade många exempel i Tyskland och även ett i Sydafrika, berättar Leif.

Den tyska biltidningen Auto Bild har uppmärksammat problemet med missljud i bakvagnen på Volkswagen Golf. Enligt tidningen drabbar problemen Golf med TSI-motor från 122 hästkrafter och uppåt, alltså bilar som utrustas med en multilänkbakaxel. Det ska handla om en bottenventil på de bakre stötdämparna som inte håller måttet.

Svenska kunder utelämnas

Enligt tidningen ska nu tyska Volkswagen ha kommit med ett officiellt godkännande för den nödvändiga reparationen och reservdelar finns till förfogande. Men inte för de svenska kunderna.

– Det här är inte något som är vanligt förekommande i Sverige. Vi har fått några enstaka fall inrapporterade och håller på att titta på vad vi skulle kunna göra, säger Marcus Thomasfolk, informationschef på Volkswagen Group Sverige AB.

Men vad är det som gör att Leif måste vänta så här länge på besked och på att få hjälp med sin bil?

– Ja, det kan man ju fråga sig. Det är helt enkelt så att vi inte har haft så många fall. Jag måste få ta reda på mer om detta, säger Marcus Thomasfolk.

Den Golf som Leif Kaul köpte i augusti är en riktigt fin bil. Och han är nöjd med den – om det inte hade varit för de irriterande ljuden från bakvagnen.

– Bilen kostade mig 255 000 kronor. Då vill man inte ha några sådana här oljud. Jag tycker att det här är dåligt skött av Volkswagen, säger han.