Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 19 apr 2016 11:22

Ikea lanserar ny smart cykel – Sladda

Sladda är Ikeas praktiska cykel med remdrift och automatväxlar. Bland tillbehören finns en cykelkärra och cykelväska som fungerar som ryggsäck.

Sladda är Ikeas praktiska cykel med remdrift och automatväxlar. Bland tillbehören finns en cykelkärra och cykelväska som fungerar som ryggsäck.

Foto: Ikea

En cykel från Ikea prisas flerfaldigt i en av världens största designtävlingar - Red Dot Design Award.

Cykeln heter SLADDA och finns att köpa på Ikea från augusti.

I designtävlingen Red Dot Design Award får SLADDA-cykeln dels en utmärkelse för bästa produktdesign samt utses till "Best of the best" i kategorin för banbrytande design.

– På Ikea gör vi inte bara saker, vi använder design för att göra saker bättre. Vi arbetar med det vi kallar demokratisk design, där vi ser till att våra produkter har god funktion, är vackert formgivna och tål att användas varje dag, samtidigt som de är miljömässigt hållbara – och tillgängliga tack vare låga priser. Utmärkelser som denna visar att vi är på rätt väg, säger Marcus Engman, designchef på Ikea.

SLADDA är en unisex-cykel med skräddarsydda tillbehör utformade för att passa en urban livsstil.

Remdift, automatväxlar och klick-system

Fokus har legat på att ta fram en cykel som inte kräver så mycket underhåll samtidigt som den är ett hållbart transportalternativ i städerna.

Enligt Ikea är varje detalj på SLADDA utformad för att göra livet så enkelt som möjligt för användaren. Den har rost- och oljefri remdrift som ska hålla i 15000 kilometer, automatiska växlar samt ett smart klick-system för att haka av och på tillbehör som pakethållare och cykelväska. Den sistnämnda kan även fungera som ryggsäck. Till cykeln finns också en släpvagn.

SLADDA är framtagen tillsammans med Oskar Juhlin, Jan Puranen samt Kristian Eke från Veryday designstudio.

– SLADDA kan jämföras med en surfplatta med appar eftersom den har flera tillbehör anpassade för att göra vardagen enklare för användaren. SLADDA är ett bra alternativ till bilen, vilket gör att den bidrar till en mer hållbar livsstil och en bättre miljö, säger Oskar Juhlin, chef för industridesign på Veryday.

Utvald bland 5 200 bidrag

Ikea tilldelas ytterligare två Red Dot Awards: Dels för den bärbara induktionshällen TILLREDA samt möbelserien LISABO.

De vinnande bidragen hedras på galan den fjärde juli i den tyska staden Essen. De kommer också att visas på Red Hot Design Museum i Essen.

Juryn som utsett de vinnande bidragen består av 41 designexperter som har valt bland 5 200 bidrag.

Sälja bilen och cykla i stället? se vad du får för din gamla bil här

Relaterat