Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 29 dec 2014 07:00

Hyundai i20 – ett klokt och prisvärt bilköp

Hyundai i20.

Hyundai i20.

1/9

Hyundai i20.

Hyundai i20.

2/9

Hyundai i20.

Hyundai i20.

3/9

Hyundai i20.

Hyundai i20.

4/9

Hyundai i20.

Hyundai i20.

5/9

Hyundai i20.

Hyundai i20.

6/9

Hyundai i20.

Hyundai i20.

7/9

Hyundai i20.

Hyundai i20.

8/9

Hyundai i20.

Hyundai i20.

9/9

Design, utrymme och komfort.

Det är de tre försäljningsargumenten som Hyundais återförsäljare har som hemläxa över jul- och nyårshelgen.

Hyundai ligger inte allra längst fram i den tekniska utvecklingen av nya bilar. Nya i20 är ingen klassledande teknik för internetuppkoppling, ingen stor bildskärm i instrumentpanelen, inte de snålaste bensinmotorerna i värden, ingen avancerad säkerhetsteknik eller teknik för att stänga av vissa cylindrar när de inte behövs.

Nya Hyundai i20 är istället en väldigt vanlig bil. Och en ovanligt bra sådan. Minns att det här är Hyundais tredje generation i bilklassen efter debuten med Getz och första generationen av i20.

Med det i åtanke är det snabbt jobbat att bygga en så här homogen och trevlig bil. När jag kör i20 trivs jag, det är nära till motorns effekt, växelspaken har tydliga och bra lägen och stolarna ger mig en bra kontakt med bilen.

Styrningen är lätt vilket jag tror kommer att göra i20 till en populär bil bland äldre och kvinnor.

Dieseln dröjer

Vid säljstarten finns flera alternativ med bensinmotorer och först till sommaren kommer en 1,1-litersdiesel. Vår testbil var en 1,2-liters bensinmotor med femväxlad manuell låda men det finns 1,4-litersmotorer och till dem även sexväxlade manuella och fyrstegade automatlådor som alternativ.

Hyundai har en något blygsam målsättning på 2 000 sålda bilar per år i Sverige. Konkurrensen från främst nya Skoda Fabia och Opel Corsa är stenhård. Men 2000 sålda bilar är färre än gamla i20 och ännu äldre Getz klarade av under sina respektive första år i svenska bilhallar. i20 passar väldigt många människor och bilköpare - allt från singel- och tvåpersonershushåll till en bra andrabil för en barnfamilj.

Ska bytas ut

i20 är den första nya bilen på en rätt kraftig modelloffensiv från Hyundai. På två år ska hela det nuvarande modellprogrammet bytas ut. Och jag förstår om bilgiganter som Volkswagen och Toyota är nervösa. Hyundai har med sina vanliga och billigare modeller valt att bygga enkelt men bra. Hyundai närmar sig VW-gruppen när det kommer till körupplevelser och de slår Toyota när det kommer till design.

I omröstningen till Årets Bil 2015 hade jag Hyundai i20 precis utanför finalfältet. Och det är imponerande med tanke på att i20 inte alls passar in i kriteriet innovation. Men en bra bil är en bra bil och det tycker jag ska premieras.

I20 nådd inte finalen men jag är rätt säker på att svenska bilköpare kommer att uppskatta bilen mer än mina jurykollegor. Jag kan i alla fall rekommendera en titt på i20.

 BETYG PÅ HYUNDAI I20 – PUNKT FÖR PUNKT