Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hyra bil: 11 saker att tänka på inför semestern

Hyra bil – i Sverige eller utomlands – oavsett var hyrbilen finns är det mycket du måste tänka på.

Det blir allt vanligare att hyra bil under semestern. Några väljer att inte äga en bil under året utan bara hyra på sommaren. Andra väljer att äga en liten bil och sen hyra en större när det är dags för storpackning och semesterprylar.

Det allra vanligaste är ändå att hyra bil utomlands för att ta sig till hotellet och på utflykter.

Att hyra bil kan vara knepigt. Utbudet är stort men det finns också en hel del finstilt i ditt kontrakt med biluthyraren.

Här är några saker du ska tänka på om du hyr bil i sommar.

1. Priser


Utbudet av hyrbilar är enormt och det finns mycket stora prisskillnader - mellan företag, mellan olika bilstorlekar och mellan länder. Ta god tid på dig vid datorn och jämför. Kom ihåg att jämföra samma innehåll vad gäller hyrtid, milantal och försäkring. 


2. Tider


Flyger du till ett land är det oftast lätt att veta när du kommer och när du åker igen och de flesta hyrbilsföretag har kontor på flygplatserna. Men det är ändå bra att kontrollera när kontoret är öppet och vad som gäller för din hyrperiod. Är flyget försenat kan det hända att du kommer fram när kontoret har stängt och blir du försenad är det bra att kunna förlänga hyrtiden. Det är alltid bra att ha koll på telefonnumret till just ditt hyrbilskontor.


3. Ålder

Foto: Jacob Wackerhausen

Flera hyrbilsföretag har åldersgränser och det kan variera mycket. Det är också vanligt med åldergränser uppåt - alltså att man inte hyr ut bilar till yngre och äldre förare. Det finns också ofta någon form av extraavgifter för unga förare och om ni vill vara flera som ska köra bilen.


4. Miltalen


Det vanliga i dag är fria mil men det är ett måste att kontrollera avtalet vad gäller hur många mil du får köra med bilen under hyrtiden. Försök att räkna ut vad som är mest fördelaktigt - att betala för tiden eller för milen, om det alternativet finns.


5. Försäkringen


Det här är det allra, allra svåraste med att hyra bil. Och även om avtalet verkar glasklart när du sitter och bokar hemma vid datorn så dyker det alltid upp nya saker när bilen ska hämtas ut. Kontrollera alltid det finstilta i lugn och ro på förhand och läsa på vad ditt hyrföretag har för olika försäkringsavtal, inklusive självriskreducering.


Ta reda på vad som gäller vid en olycka och hur mycket du ska betala i självrisk. Kontrollera även vad som gäller vid skador på glas och så kallade parkeringsskador där du inte har en motpart. När du sen kommer till utlämningsdisken är du påläst och kan ställa de rätta frågorna.


Kom ändå ihåg att ta tid på dig att även där läsa på det finstilta på det avtal du faktiskt skriver under. Och även om familjen står och trampar bredvid och vill börja semestern är det ofta exakt nu du kan göra en bra eller dålig affär. 


6. Leta skador


I samband med utlämningen får du en lapp med en ritning på bilen. Här ska du markera vilka skador bilen har när du får den. Var väldigt noggrann här så att du inte åker på att betala för en skada som någon annan orsakat. Kom ihåg att leta i hörnen och på dörrarna efter skrapmärken och parkeringsskador. Notera bilens mätarställning och se till att den överensstämmer med noteringen på avtalet.


7. Böter

Foto: Lasse Svensson

Det vanliga i dag är att eventuella böter kommer till hyrbilsfirman och sen vidare till din hemadress. Hyrbilsfirman tar betalt för att de delger dig boten och den avgiften är hög. Avgiften dras direkt på det kontokort du använde när du hyrde bilen.


Betalar du inte boten är det vanligt att du hamnar på hyrfirmans svarta lista och det kan bli så att du inte får hyra bil där nästa gång. Bland annat Spanien har ett system där du får upp till 50 procents rabatt på till exempel en fortkörningsbot om du betalar snabbt. Du kan betala över internet.


8. Gränser


Ibland är det billigare att hyra bil i till exempel Frankrike och köra till Italien än att hyra bil i Italien. Men kontrollera alltid att du får köra till ett annat land med din hyrbil.


9. Debitering


Det är vanligt att hyrfirman tar en form av deposition som belastar ditt kontokort när du hämtar ut bilen. Tänk då på att kontots saldo ska räcka till.


10. Extrautrustning


Redan när du bokar bilen kan du tala om vilken extrautrustning du vill ha - till exempel GPS och barnstol. Kontrollera sen alltid att avgiften överensstämmer med det du bokat.


11. Tanka före återlämning


I hyresavtalet står det hur bilen ska lämnas tillbaka. Oftast ska den vara fulltankad men det finns också de hyrfirmor som tar ut en fast avgift för att de tanka bilen åt dig - oavsett hur mycket. Då är det förstås bra att lämna bilen så tom som möjligt.


Är återlämningskontoret bemannat är det bra att få ett kvitto på att du lämnat tillbaka bilen och att - om det ska vara så - bilen är fulltankad. Det är svårt att förklara återlämningen i efterhand när du är hemma i Sverige och bilen kanske är försvunnen.

Annons: