Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 8 sep 2003 09:35

Husvagnar är trendiga igen

Husvagnsförsäljningen sätter nya rekord. 

På torsdag öppnas portarna på Elmia i Jönköping och säsongen 2004 rivstartar. 

Den vane husvagnsägaren letar nyheter och nybörjaren famlar efter fakta och bra köp. 

För husvagnar blir man aldrig riktigt klok på.

Våra trogna läsare minns säkert vårt test av den nya folkhusvagnen Adria Adora under sommaren.  Vi hårdtestade vagnen under ett par spännande veckor i södra Sverige. Och samtidigt fick vi en stor dos av campinglivet - det liv allt fler väljer före stugor, hotell och charter.  Att bo i husvagn är inte okomplicerat. Vi samsades fem personer om utrymmet i en drygt fem meter lång vagn.  Två vuxna, en nioåring och en sjuåring och så lill-tjejen på sex månader.  Vår dragbil - en Audi Allroad - packades full men det krävdes ändå påfyllning av prylar efter vägen. Barnstolen kom till i Göteborg och kläder och sovsäckar köptes efter vägen.   Efter att noga ha studerat grannarna på campingarna i Borrby och Falsterbo samt dem vi mött efter motorvägsmilen går det att fälla några avgörande omdömen:   

Vi har ett lagproblem när det gäller vikt på husvagnar och bilar i kombination med körkort. Små bilar drar stora husvagnar medan de större bilarna står framför de minsta vagnarna. Det finns ingen enkel lösning men om husvagnsbranschen fortsätter att växa så växer också viktproblemet.

Husvagnsbranschen säger att deras viktigaste målgrupp just nu är 60- och 70-talister. Jag passar bra in där men känner inte igen mig alls i utbudet. Visst finns det husvagnar för barnfamiljer med många praktiska lösningar. Men det är fortfarande mycket känsla av "stuga med röda knutar och duk på bordet", i stället för begrepp som compact-living och active-style. Jag skulle vilja ha mer av mountainbike, kanot, klätterrep och tuffa skor än faner, gardiner och blommiga duschdraperier.

Det är fortfarande ett problem med vatten i husvagnarna. Vår testvagn var av allra modernaste slaget men var ändå i praktiken inte byggd för att klara dusch, disk och toalett. Ordentlig luftväxling och material som verkligen klarar ett tufft campingliv saknas.

Campingplatserna står och stampar på 70-talsnivå. Det är smått, pyttigt, trångt och det blir fortfarande stopp i toaletten. Nytänkande verkar ha gått förlorat helt bland elskåp, kartor och bokningslistor. Det var också ett märkligt fenomen att dygnsavgiften för en husvagn med el var densamma oavsett läge. Mitt i mörkaste Småland var detsamma pris som på stranden i Skåne.

Ni kanske tycker att det här var fyra allt för beska sanningar om husvagnslivet. Men om branschen verkligen vill växa, om husvagnen och husbilen verkligen ska bli ett långvarigt alternativ till sommarstugan, chartersemestern och mellanklasshotellen måste något hända.  Att fler svenskar vill uppleva Sverige från husvagnen och förtältet är solklart. Men då måste deras nyväckta intresse tas om hand på bästa sätt.   

Mer info 

 Information om körkort: www.vv.se  Information om husvagnar/husbilar: www.husbil.nu