Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Husvagnar - 12 bästa tipsen vid begköp

Foto: Airstream

Nu är det högsäsong för försäljning av begagnade husbilar och husvagnar.

Här är 12 bra tips vid begagnatköp.

KOLLA FUKTEN

Fukten är dessa fordons värsta fiende. Fordonet måste vara tätt och hålla ute fukten. Se till att ett fukttest utförs. Det kostar cirka 1 000 kronor men är väl värt pengarna. Du kan också be säljaren att visa ett ifyllt och färskt fuktmätningsprotokoll. Kontrollera - om möjligt - att testet har blivit utfört på ett seriöst sätt.

UTFORSKA UTVÄNDIGT

Gör en noggrann optisk besiktning som inför köpet av en personbil. Helst i dagsljus. Studera fordonet noga – titta, känn. Kolla speciellt efter bucklor, skicket på däcken samt luckornas lister. Är du osäker på din förmåga att hitta fel eller brister ska du ta hjälp av en sakkunnig - och oberoende - person.

UTFORSKA INVÄNDIGT

Kontrollera framför allt klädseln, inredningen, köket och toaletten. Hur stort är slitaget? Luktar det fräscht? Fungerar rullgardinen? Hur är det med takluckan? Den ska gå smidigt att öppna och stänga.

TESTA FUNKTIONERNA

Spola i kranarna och toaletten. Testa så att spisen och gasolen fungerar som tänkt. Lär dig att tömma toalettens kassett. Ta hjälp av säljaren eller handlaren.

BILDEXTRA: Världens mysigaste husvagnar

KOLLA ELEN

Tänd och släck lamporna. Kolla så att de andra elektriska prylarna fungerar. Liksom batteriets skick. Det ska inte oxidera kring batteripoolerna.

BEGÄR BESIKTNINGSPROTOKOLL

Fordonet ska ha blivit godkänt vid den senaste besiktningen. På bilbesiktningen kontrolleras alla viktiga funktioner. Även tidigare besiktningspapper kan vara bra att få tillgång till. Liksom servicebok.

PROVKÖR HUSBILEN

Det är speciellt viktigt att provköra, framför allt, husbilen för att få kunskap om dess bullernivå. Den kan vara mycket hög. Kör gärna husbilen en längre sträcka så att du blir riktigt säker på hur du upplever bilens buller. Är det för högt eller känns det okej?

PROVKOPPLA HUSVAGNEN

Koppla på vagnen på en bil. Montera sedan elkontakten. Kolla så att alla lampor fungerar. Dra in handbromsen och backa en liten bit för att se att påskjutbromsen fungerar. Skicket på kulkopplingen, elkontakten och elkabeln ska vara bra.

UNDERSÖK GARANTILÄGET

Kontrollera att det finns garantier. Ifall fordonet blivit direktimporterat från till exempel Tyskland är det inte säkert att det finns några garantier överhuvudtaget. En svensksåld husbil kan ha fem års nybilsgaranti.

KÄNN TILL PRISLÄGET

Prisläget när det gäller begagnade husbilar och husvagnar är så här: För cirka 250 000 kronor går det att få en bra begagnad husbil. För cirka 100 000 kronor går det att få en bra begagnad husvagn.

PRUTA GÄRNA

Var inte rätt för att pruta och förhandla om priset. Du kan tjäna en rejäl slant på att inte slå till direkt - speciellt på den privata markanden.

VAR FÖRSIKTIG SOM NYKOMLING

Ifall det är första gången du ska köpa en begagnad husbil/husvagn kan det vara tryggt att vända sig till en handlare som är medlem i Husvagnsbranschens Riksförbund. Deras fordon ska vara granskade och nybesiktade. Men här är det svårare att få ned priset. Professionella handlare säljer inte till underpris.

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: