Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 15 apr 2016 10:14

Hotet mot dieseln allt mer konkret

Paris borgmästare vill förbjuda dieselbilar i Paris.

Paris borgmästare vill förbjuda dieselbilar i Paris.

Foto: Panaite Ioan / PANAITE IOAN

Paris borgmästare Anne Hidalgo vill förbättra luften i Frankrikes huvudstad och förbjuda dieselbilar.

Men hon får mothugg av Peugeot-chefen Maxime Picat.

– Det enda resultatet blir stora hybridbilar som släpper ut ännu mer, säger Picat.

Det är under en visning av Peugeots nya i-cockpit som Maxime Picat berättar några detaljer om sitt samtal med Anne Hidalgo.

Hidalgo har blivit själva symbolen för kampen mot dieselbilar, en kamp som fått nytt bränsle efter VW-skandalen. Picat erkänner att VW:s dieselfusk har sänkt trovärdigheten för hela branschen och att han på ett möte nyligen fick Hidalgo att bli upprörd.

– Hon säger att hon vill förbjuda dieselbilar i Paris men det enda ett sånt förbud kommer att leda till är att vi får stora laddhybrider från USA och Asien, bilar som inte laddas med el och därmed släpper ut minst lika mycket.

”Försök inte styra vilken teknik som ska användas”

Picat efterlyser tydligare regler från beslutsfattarna men att reglerna inte styr vilken teknik som ska användas utan hellre sätter mål. Peugeot har utvecklat tekniken Hybrid Air som sänker förbrukning och utsläpp med upp till 85 procent.

– Låt industrin få tydliga mål så kommer vi att lösa det, men försök inte styra vilken teknik som ska användas. I dag är det hela tiden olika utspel och resultatet blir att alla bygger elbilar och laddhybrider.

Picat menar att risken finns att laddhybriderna inte körs på el utan på bensin eller diesel - och därmed blir de till och med sämre för miljön än rena bensin- eller dieselbilar.

– Vi kommer att sätta Hybrid Air i produktion, nån gång, men i dag vet vi inte när det blir, när det är lönsamt beroende på de regler som gäller.

Tveksam till dieselförbud

Maxime Picat är också tveksam till ett dieselförbud i Paris.

– Det skulle bli väldigt få leveranser till centrala Paris vid ett sånt förbud, säger Picat.

Peugeot planerar, som alla andra tillverkare, en massiv utveckling av elbilar, hybrider och laddhybrider. När nya små-suven 3008 presenteras på bilsalongen i Paris i höst finns det hybriddrivlinor med i utbudet, i alla fall inom ett par år. Och nästa stora nyhet från Peugeot, den större suv:en 5008, kommer även den att förses med någon slags elektrifiering.

Byta bil i vår? Se vad du kan få för din gamla bil här