Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 9 aug 2006 16:26

Uppdaterad 9 aug 2006 16:51

Herr Gårmans skapare ur tiden

Herr Gårmans skapare Karl-Gustaf Gustafson blev 89 år gammal.

Herr Gårmans skapare Karl-Gustaf Gustafson blev 89 år gammal.

Herr Gårmans skapare Karl-Gustaf Gustafson blev 89 år gammal - 21 juli i år avled tecknaren på Kärnsjukhuset i Skövde.
- Vi glömmer aldrig vägmärkena, säger dottern Margareta Wellman till Expressen.se.
I över 30 år arbetade förste byråingenjör Kåge Gustafson på Vägverkets trafikbyrå och Trafiksäkerhetsverket, fram till sin pension 1978. Skämtsamt påpekade Kåge Gustafson att han därmed kunde skriva FBI - förste byrådirektör - på dörren.

Mer än 200 vägmärken

Under sin tid hann tecknaren rita mer än 200 vägmärken - bland annat sängen som leder trafikanter till logi och flickan i vågorna som tar människor till stranden. Den allra kändaste är dock utan tvekan Herr Gårman, som Kåge Gustafson tecknade redan 1955. I en intervju från 1997 med Vägverkets egen tidning berättade Kåge Gustafson: - 1955 ritade jag den nuvarande gå-gubben. Den tidigare såg så håglös och trött ut på något vis. Jag ville ha en person som gick raskt över gatan med bestämda steg. Alla märken testades på en bana utanför Rotebro där Kåge Gustafson bitvis tillbringade en stor del av sin tid, både natt och dag - ingenting fick lämnas åt slumpen med hans skyltar. Kåge Gustafson ville inte släppa ifrån sig någonting halvfärdigt. - 1955 ritade jag den nuvarande gå-gubben. Den tidigare såg så håglös och trött ut på något vis. Jag ville ha en person som gick raskt över gatan med bestämda steg.

Ville ha en kvinnlig Gårman

När den folkpartistiska politikern Anitha Bondestam blev kommunikationsminister 1978 tyckte Kåge Gustafson att det var dags för en kvinnlig Gårman och skickade ett förslag till kommunikationsdepartementet - som inte höll med. Nästan 30 år efter det ovanliga initiativet har Herr Gårman fortfarande inte fått sällskap av en kvinnlig variant. Tyskarna, däremot, är överförtjusta i hans älg. Den skylten stjäls i stora upplagor varje år. Älgen blev det första triangelformade frimärket.

Skrev dikter och snappsvisor

Men Kåge Gustafson skrev även dikter och snapsvisor, målade tavlor och designade bokmärken, snickrade och spelade både teater och munspel; en man med många strängar på sin lyra. För Expressen.se berättar dottern Margareta Wellman: - Vi kan aldrig glömma vägmärkena, de har vi blivit itutade sedan vi var små. Min favorit är den jag stod modell för när jag var liten, som inte finns längre. Det var en skylt med en tjej som stod vid en soptunna och sa: "Du kastar väl skräpet i soptunnan? Tack." Brodern, Lars Gustafson, har också han svårt att se en vardag utan pappas vägmärken. - Man är uppväxt med det här, jag fastnade för loket redan som liten. Favoritmålningen är en udde i motljus, i akvarell. Men några erbjudanden om att sälja har han inte fått. - Jag tror inte att folk vet att de finns ens. På onsdagen begravdes Kåge Gustafson på Skogskyrkogården i Mariestad. Ceremonin hölls i stillhet för de närmast sörjande.