Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 23 apr 2015 12:36

Hemmatvätten sprider mängder av miljögifter

Varje år sker 20 miljoner biltvättar på platser som är olämpliga för miljön.

Varje år sker 20 miljoner biltvättar på platser som är olämpliga för miljön.

Foto: Robin Benigh

Åtta av tio vet att det är farligt.

Tre av tio gör det ändå.

Rökning? Nej, det handlar förstås om att tvätta bilen hemma på gatan.

Undersökningsföretaget YouGov har på uppdrag av OKQ8 undersökt våra vanor för när och var vi tvättar bilen. Under flera år har vi matats med information om hur miljöfarligt det är att tvätta bilen på garageuppfarten och på gatan. Väldigt mycket miljögifter spolas då ner i vårt avloppsvatten och hamnar i våra reningsverk.

Enligt Miljöbalken - lagen - är det inte tillåtet att släppa ut orenat avloppsvatten. Ändå sker, enligt OKQ8:s uppgifter, omkring 20 miljoner biltvättar årligen på olämplig plats.

OKQ8 har bett YouGov att göra en attitydundersökning och den visar att hela 28 procent, nära en tredjedel, av hushållen som har bil väljer att tvätta bilen på gatan eller garageuppfarten.

I vattnet som då spolas ner i avloppet finns totalt tusentals ton olja, avfettningsmedel, bilschampo och bilvax samt stora mängder tungmetaller.

Tvätta rätt i biltvättarhelgen

Om man istället väljer att tvätta bilen på en tvättanläggning renas avloppsvattnet separat innan det skickas vidare till det allmänna reningsverket.

Helgen 25-26 april ägnar bilbranschen åt att uppmärksamma tvättproblemet.

- Stora Biltvättarhelgen är ett bra initiativ som visar vilka möjligheter, men samtidigt vilket ansvar, bilister har. Vi på OKQ8 vill underlätta för människor i rörelse att göra dessa hållbara val. På alla våra stationer med biltvätt finns oljeavskiljare och reningsverk som tar hand om spillvattnet och vi använder enbart svanenmärkta tvättprodukter, säger Örjan Fors, Kategorichef biltvätt på OKQ8 i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar på en stor kunskap om vad en biltvätt kan betyda för miljön. Åtta av tio säger sig veta att det är miljöfarligt att tvätta bilen på gatan och hela 71 procent av de som tillfrågats säger att de väljer miljömärkta bilvårdsprodukter.