Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 22 maj 2015 13:06

Helt superbt, Skoda!

Nya Skoda Superb

Nya Skoda Superb

1/3

Foto: David Jakobsson

Nya Skoda Superb

Nya Skoda Superb

2/3

Foto: David Jakobsson

Nya Skoda Superb

Nya Skoda Superb

3/3

Foto: David Jakobsson

FLORENS. Nya Skoda Superb – vilken bil!

Hör här: Den är billigare än hyllade Volkswagen Passat.

Och ändå betydligt bättre på flera viktiga punkter.

Men, Skoda Superb lider dessvärre också av ett rejält handikapp.

Volkswagen Passat togs emot med jubel och lovsång när den kom förra året. Modellen har gjort en ordentlig klassresa uppåt och är plötsligt både snygg och lyxig – väl i klass med flera dyrare konkurrenter.

Passat blev också den självklara vinnaren av den prestigetyngda titeln Årets bil 2014.

Det faktum att Passat stigit i graderna och nu nästan kan räknas in i premiumsegmentet har skapat utrymme för koncernsyskonet Skoda att också klättra lite på stegen.

Nu förklarar representanter för Skoda att man fått plocka fritt bland VW-gruppens alla byggdelar för att utifrån sina egna kärnvärden skruva ihop en så bra bil som möjligt. Det handlar alltså inte längre om att vänta på att få ärva gamla uttjänta prylar från storebror Volkswagen.

Och resultatet: helt lysande.

BETYG + FLER BILDER: Nya Skoda Superb

Komfort i världsklass

Skoda Superb är en bekväm bil att åka i, till och med trevligare än Passat.

Och kanske även dyra Audi får se upp här. Testbilen vi kör utanför Florens i Italien är utrustad med tillvalet adaptivt chassi.

Bilen är behagligt mjuk och gungar lugnt fram över vägarna. Man sitter riktig bra i framstolarna som erbjuder fint stöd för alla typer av kroppar. I bak sitter man nästan ännu bättre.

Här finns massor av utrymme för både långa ben och skrymmande bilbarnstolar. Takhöjden har blivit 2,5 centimeter högre jämfört med förra generationens Superb, så nu slipper man slå skallen i taket.

Helt enormt lastutrymme

Bilen ser nästan ut att vara en sedan, men visar sig vara en halvkombi när man öppnar den eleganta bakluckan. Lastutrymmet är enormt, hela 625 liter ryms här bak. Som en jämförelse rymmer Sveriges mest sålda bil Volvo V70 bara 575 liter.

Och tycker man av någon anledning att utrymmet i halvkombin inte räcker kommer en kombiversion snart som sväljer 30 liter till.

Den blir det självklara valet för de flesta svenska kunderna som på ren rutin brukar välja kombi. Lite synd, kan man tycka. Halvkombin är betydligt snyggare och förmodligen också en aning tystare att åka i.

Att köra Skoda Superb är väl inte någon stor upplevelse. Den långa bilen – den är drygt 4,8 meter lång – är inte modellen man ska välja om man prioriterar pigga köregenskaper. Då är det Volkswagen Passat gäller.

Men Superb är ändå med på noterna och styr snällt in i svängarna när vi väljer sportläget för chassit och pressar bilen på kurviga italienska landsvägar.

BETYG + FLER BILDER: Nya Skoda Superb

Stora kliv med säkerheten

Säkerhetsmässigt har Skoda tagit stora kliv framåt. I Superb finns till exempel front assist med autobroms, trötthetsvarnare, nio airbags och adaptiv farthållare som standard. Det finns också ett paket med filassistent, dödavinkelvarnare och helljusautomatik att köpa till.

Fyrhjulsdrift finns också om man lägger upp 7 000 kronor extra.

Och – Skoda erbjuder också en köassistent som ska ta kontroll över motor, bromsar och styrning i kötrafik upp till 60 km/h. Vi lyckades dock aldrig få detta att fungera under provkörningen.

Blir billigare än Passat

Superb blir cirka 15 000 kronor billigare än en Volkswagen Passat med jämförbar utrustning.

Trots det, och trots att Superb på flera sätt är en bättre bil, är det ingen som tror att Skoda kan komma i närheten av de försäljningssiffror som Volkswagen kan visa upp för sin storsäljare Passat i Sverige.

Naturligtvis handlar det här om att det tyska varumärket Volkswagen tilltalar fler kunder än det tjeckiska Skoda. Larvigt, kan man kanske tycka. Men det här är handikapp Skoda kommer att få fortsätta kämpa med.

BETYG + FLER BILDER: Nya Skoda Superb