Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 16 jun 2016 11:30

Helt nya Volvo XC60 – här är första bilderna

Helt nya Volvo XC60

Helt nya Volvo XC60

1/3

Foto: Carpix

Helt nya Volvo XC60

Helt nya Volvo XC60

2/3

Foto: Carpix

Helt nya Volvo XC60

Helt nya Volvo XC60

3/3

Foto: Carpix

Här är de fösta bilderna på helt nya Volvo XC60 som ska rulla ut nästa år.

Bilen är visserligen tungt maskerad, men vi får ändå en glimt av några detaljer.

Generation två av Volvos mest sålda bilmodell, XC60, ska lanseras nästa år. Och här ser vi den helt nya suven rulla omkring på gatorna i Amsterdam. Karossen täcks av stora plastpaneler, men vi får en skymt av några detaljer. Torshammar-signaturen i strålkastarna är givet, och vi kan vänta oss fler likheter med 90-serien. Nya XC60 får dock en sportigare profil än sitt storasyskon, kanske mest tydligt illustrerat av den sluttande aktern.

XC90 blir vassaste Volvon med nya Polestar-optimeringen

Kommer en helt ny hybriddrivlina till XC60

Bilen är byggd på samma plattform som 90-serien och under huven sitter Volvos T5-motor på 254 hästkrafter. Volvo har lovat att lansera nya hybridmodeller och kommande XC60 är så klart inget undantag. Bland annat kan vi vänta oss den nya T5 plug in-drivlinan som ett av de framtida motoralternativen.

Kraftkällan är en trecylindig bensinmotor på 1,5 liter och 180 hästkrafter som får hjälp av en elmotor på 74 hästkrafter. Sammanlagd systemeffekt ska vara identisk med ”vanliga” T5. Räckvidden med eldrift ska vara omkring 50 kilometer. Den här drivlinan kommer att finnas till alla modeller i nya 40- och 60-serien.

När det gäller säkerhetstekniken kommer allt som finns i 90-serien att lyftas över till 60-serien. Naturligtvis kan det vara så att Volvo kan överraska med nya funktioner i samband med lanseringen.

Så blir nya XC40 – här är tuffa konceptbilen

Ska visas upp redan i höst

Enligt bilregistret är nya XC60 i det närmaste identisk i storlek som dagens – men det är inte säkert att måtten som Volvo angett stämmer överens med bilen som lanseras 2017.

Vi kommer att få veta betydligt mer om nya XC60 redan i höst, eftersom de flesta tippar på att suven ska visas upp på bilsalongen i paris i oktober. Den nya suven kommer att bli en mycket viktig modell för Volvo. Dagens XC60 är Volvos mest sålda modell – och den populäraste mellanstora suven i Europa.

Byta till Volvo XC60? Se vad du kan få för din nuvarande bil här