Head up display: All körinfo i vindrutan

Garmin Head up display.
Foto: Garmin
Budgetalternativet – ladda hem appen Digihud till din Androidtelefon.
Foto: Gunnar Fahlström

Stridspiloter använder det, köpare av lyxbilar kan få det som tillval.

En Hud, Head up display visar informationen direkt på vindrutan för att föraren ska slippa ta blicken från vägen. Men det finns betydligt billigare sätt att skaffa en Hud till bilen än att köpa en lyxbil, här har du alternativen.

Båda metoderna bygger på att du har en smarttelefon. Alternativ ett är att skaffa en Garmin Head up ­display för cirka 1 500 kronor. Du sätter den på instrumentbrädan, ansluter till 12-voltsuttaget, klistrar en genomskinlig film på vindrutan eller sätter fast en reflektorskärm på själva enheten. Sen, om du har ett navigationsprogram som exempelvis Navigon Select i mobilen kan du via blåtand överföra körinstruk­tioner så att de kan ses på vindrutan eller ­reflektorskärmen.

Alternativ två är en verklig budgetmetod. Då ­installerar du bara den kostnadsfria appen Digihud i din Androidtelefon. Med telefonen liggande (fastsatt) på instrumentbrädan så speglas telefonskärmen upp i vindrutan. För att informationen ska kunna visas rättvänd har Digihud en funktion för att spegelvända skärmen.

Tre trippmätare

Digihud visar (med hjälp av telefonens GPS) hastighet, genomsnittlig hastighet, maxhastighet, kompassriktning, tid, batterinivå, satellitstatus och det finns tre trippmätare att välja mellan. När du inte har telefonen liggande på instrumentbrädan så kan Digihud visa de viktigaste informationerna i en liten ikon som ligger flytande över de andra på telefonens hemskärm.

Och hur fungerar appen då? Jo, riktigt bra när det inte är för ljust ute, bäst i mörker eller på en riktigt mulen dag. Perfekt för den som lånar eller hyr en bil och vill hålla reda på körsträckor eller genom att lägga tele­fonen på instrumentbrädan och se hastigheten utan att behöva sänka blicken till hastighetsmätaren.

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: