Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 2 dec 2013 15:36

Här togs första mobilprataren

På måndagseftermiddagen stoppades en kvinna på E 4 vid Gröndal i södra Stockholm. Obs! Bilden är från ett annat tillfälle.

På måndagseftermiddagen stoppades en kvinna på E 4 vid Gröndal i södra Stockholm. Obs! Bilden är från ett annat tillfälle.

Foto: Roger Turesson

Sedan i söndags är det olagligt att använda mobiltelefoner på ett trafikfarligt sätt.

Nu har en av de första bilisterna stoppats av polisen enligt den nya lagen.

På måndagseftermiddagen stoppades en kvinna på E 4 vid Gröndal i södra Stockholm.

Polisen skriver på sin hemsida att hon talade i telefon på ett sätt som "påverkade trafiksäkerheten på ett menligt sätt".

– Det är en kvinna som har använt mobiltelefonen under färd helt enkelt, säger Sven-Erik Olsson, informatör vid Stockholmspolisen.

Kvinnan har nu rapporterats till en åklagare som kommer besluta om det ska inledas en förundersökning.

Polisen kunde inte bötfälla kvinnan direkt på platsen eftersom brottet är så nytt.

– Om personen nekar så kanske det blir en rättslig prövning. Och eftersom det är en ny lag kanske det behövs en hovrättsdom för att få en prejudicerande effekt.

"Ytterligare ett verktyg"

Lagförändringen trädde i kraft den 1 december och innebär att förare endast får använda mobiltelefoner och annan kommunikationsutrustning "om det inte inverkar menligt på körningen".

– Det blir ytterligare ett verktyg för oss poliser, vi har tidigare sett att personer använder mobiltelefoner i bilen och kanske råkar köra över en heldragen linje eller att de vinglar, men det har inte räckt för att det ska räknas som vårdslöshet. Nu finns det en mildare grad. Syftet är att minska antalet olyckor, har Bengt Svensson, kommissarie och trafikansvarig på rikspolisstyrelsen, tidigare sagt till Expressen.se.

 

RÄTTELSE: I en tidigare version av den här artikeln stod det att kvinnan bötfällts. Den informationen kom från polisen som initialt trodde att så skett. Polisen ändrade sedan uppgifterna till att det misstänkta trafikbrottet rapporterats till en åklagare.

Relaterat