Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här togs första mobilprataren

På måndagseftermiddagen stoppades en kvinna på E 4 vid Gröndal i södra Stockholm. Obs! Bilden är från ett annat tillfälle.
Foto: Roger Turesson

Sedan i söndags är det olagligt att använda mobiltelefoner på ett trafikfarligt sätt. 

Nu har en av de första bilisterna stoppats av polisen enligt den nya lagen. 

På måndagseftermiddagen stoppades en kvinna på E 4 vid Gröndal i södra Stockholm. 

Polisen skriver på sin hemsida att hon talade i telefon på ett sätt som "påverkade trafiksäkerheten på ett menligt sätt".

– Det är en kvinna som har använt mobiltelefonen under färd helt enkelt, säger Sven-Erik Olsson, informatör vid Stockholmspolisen.

Kvinnan har nu rapporterats till en åklagare som kommer besluta om det ska inledas en förundersökning. 

Polisen kunde inte bötfälla kvinnan direkt på platsen eftersom brottet är så nytt. 

– Om personen nekar så kanske det blir en rättslig prövning. Och eftersom det är en ny lag kanske det behövs en hovrättsdom för att få en prejudicerande effekt. 

"Ytterligare ett verktyg"

Lagförändringen trädde i kraft den 1 december och innebär att förare endast får använda mobiltelefoner och annan kommunikationsutrustning "om det inte inverkar menligt på körningen".

– Det blir ytterligare ett verktyg för oss poliser, vi har tidigare sett att personer använder mobiltelefoner i bilen och kanske råkar köra över en heldragen linje eller att de vinglar, men det har inte räckt för att det ska räknas som vårdslöshet. Nu finns det en mildare grad. Syftet är att minska antalet olyckor, har Bengt Svensson, kommissarie och trafikansvarig på rikspolisstyrelsen, tidigare sagt till Expressen.se.


RÄTTELSE: I en tidigare version av den här artikeln stod det att kvinnan bötfällts. Den informationen kom från polisen som initialt trodde att så skett. Polisen ändrade sedan uppgifterna till att det misstänkta trafikbrottet rapporterats till en åklagare.

SÅ SÄGER LAGEN OM...

... att skicka sms

"mobiltelefonen är en kommunikationsutrusning och att skicka sms påverkar hur du kör. Däremot kan du rent teorietiskt skriva en bokstav i taget och kolla på vägen där emellan. Du får inte ta bort blicken från vägen mer än 1-2 sekunder, då kan du bli en trafikfara", säger Bengt Svensson.

... knappa på GPS-navigatorn

"Du får knappa en bokstav i taget om du ska göra det, annars är det inte tillåtet. Det räcker med att du tar upp blicken en sekund på vägen igen för att konstatera att bilen går i rätt riktning, att du har lagom med avstånd och att du inte utgör någon trafikfara, innan du tar ned blicken max 1-2 sekunder igen för att skriva en ny bokstav", säger Bengt Svensson.

... läsa en karta

"En elektronisk karta är kommunikationsutrustning. Men en vanlig karta på papper är inte kommunikationsutrustning, men om du är en trafikfara och orsakar en olycka eller liknande kan det falla under vårdslöshet", säger Bengt Svensson.

... böja sig ner för att plocka upp till exempel en tappad telefon

"Då är det inte kommunikationsutrustning, men om du gör en trafikfarlig manöver och orsakar exempelvis en olycka kan det räknas som vårdslöshet i trafiken i stället. Om man böjer sig ned vrider man också oftast ratten också, det finns ett antal olyckor som orsakats av att personen böjt sig ned för att ta upp något", säger Bengt Svensson.

... byta låtar på radion

"Oftast har man snabbval i radion vilket gör att det räcker att trycka på en knapp, och då behöver man oftast inte ha blicken borta mer än 1-2 sekunder, klarar man inte det ska man kanske inte köra bil. Och om det finns passagerare med i bilen kan man låta dem sköta radion", säger Bengt Svensson.

... söka låtar på Spotify

"Om du kan göra det utan att ta bort blicken mer än 1-2 sekunder från vägen kan vi inte säga att det är ett hinder. Så det beror på hur snabb du är", säger Bengt Svensson.

... spela spel på mobilen

"Nej, det är inte tillåtet. Enligt en undersökning får du inte släppa blicken från vägen mer än 1-2 sekunder, då tappar man fokus från det som händer och sker, och spel pågår oftast längre än så", säger Bengt Svensson

... titta på film

"Det är många lastbilschaufförer som tittar på dvd-filmer och då tappar man fokus från vägen. Det är inte tillåtet", säger Bengt Svensson.

... ägna sig åt sociala medier som Facebook, Instagram eller Twitter

"Det ska man inte göra, det är så många oskyldiga som drabbas av att personer använder sina mobiltelefoner när de kör bil och sedan kör på någon. Det vi vill komma åt är ju att minska antalet olyckor och att man ska ha fokus på vägen", säger Bengt Svensson.

Annons: