Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 10 maj 2013 11:30

Här testar Loeb den nya Pikes Peak-racern

Nu har Sébastien Loeb testat Peugeots Pikes Peak-racer. Och bilen imponerade stort på den flerfaldige rallyvärldsmästaren.

– Jag har aldrig kört något som accelererar så fort. Det är en raket!

30 juni smäller det på Pikes Peak i Klippiga bergen, Colorado. Pikes Peak International Hill Climb är en av USA:s äldsta motorsporttävlingar, och i år debuterar den niofaldige rallyvärldsmästaren Sébastien Loeb i racet.

Loeb tävlar i klassen ”unlimited” – utan begränsningar. Och bilen han ska tävla i har inte gjort honom besviken så långt. Peugeots racer, 208 T16, har en 3,2-liters dubbelturbomatad V6-motor under huven, god för 875 hästkrafter. Kraften skickas till alla fyra hjulen via en sexväxlad sekventiell låda med växlingspaddlar vid ratten. Vikt/effekt-förhållandet är en hästkraft per kilo.

Imponerad efter första testerna

0-100 klaras av på otroligt snabba 1,8 sekunder, och 0-200 på 4,8. Efter sju sekunder är bilen uppe i 240...

Sébastien Loeb är imponerad efter de första testerna.

- Det är en raket! Första gången man kör den blir man bedövad av varje växling. Växlingarna är butala, och det tar lite tid att vänja sig vid de plötsliga huggen. Jag har aldrig kört någonting som accelererar så snabbt!

30 juni ska Loeb forcera banan; en nära två mil lång vägsträcka, 156 kurvor och en stigning av 1440 meter. De som inte kan ta sig till Klippiga bergen kan se tävlingen live på www.redbull.tv.