Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 26 okt 2015 10:47

Här kör Putin svenske vd:ns nya bilmodell

Svensken Bo Andersson kämpar som vd med att rädda den ryska biltillverkaren Avtovaz.

Och i ryggen har han den ryska presidenten Vladimir Putin.

Nu har just nytt bildmaterial släppts där Putin provkör den senaste modellen Lada Vesta.

Och han verkar gilla bilen.

Avtovaz, tidigare VAZ (Volzhsky Avtomobilny Zavod) ägs till 49 procent av ryska staten och till 51 procent av Renault Nissan. Företaget går igenom en lång och djup kris med vikande försäljning och en svag lönsamhet. Och nu är det vd Bo Anderssons från Falkenberg som har till uppgift att få företaget på rätt köl.

Under det senaste året har Avtovaz arbetat hårt med att höja kvaliteten på produkterna och på att snabbt få fram nya modeller. Ett resultat av det här arbetet är Lada Vesta, en bilmodell som kan bli en av nycklarna till framgång för Bo Andersson och för den ryska biltillverkaren.

LÄS MER: Svensk vd i ryssland – ”Måste ha hjälm i bland”

President Vladimir Putin sägs prioritera den ryska bilindustrin och har vid ett flertal tillfällen träffat Bo Andersson för att prata om Avtovaz. ”Ibland måste jag ha hjälm på mig” sa Bo Andersson i en tidigare intervju med ALLT OM BILAR.

Nu har en video släpps när Bo Andersson och Vladimir Putin tillsammans tittar på några exemplar av nya Lada Vesta, en med manuell växellåda och en med automat. Den svenske vd:n går igenom bilen och förklarar för presidenten vad det är han får se.

När det sedan är dags för en provtur väljer Putin en gröngul bil med 1,6-liters bensinmotor och automatlåda och sätter sig på förarplatsen. Bo Andersson tar plats i passagerarsätet och tillsammans ger de sig i väg på en provtur, eskorterade av stora svara Mercedesbilar.

Efter körningen ser Putin nöjd ut. Och Bo Andersson kan andas ut.