Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 18 okt 2016 11:30

Här finns dyraste och billigaste bensinen

Sverige har bland de högsta bränslepriserna i världen. Hongkong är det dyraste bensinlandet med ett pris på 16 kronor per liter.

Sverige har bland de högsta bränslepriserna i världen. Hongkong är det dyraste bensinlandet med ett pris på 16 kronor per liter.

Foto: Ludvig Thunman/Kvp/Expressen / KVP/EXPRESSEN

Bensinen är dyrast i Hongkong och billigast i Venezuela.

Sverige ligger på nionde plats på dyrast-listan.

Det visar en global sammanställning över bensinpriserna av nyhetsbyrån Bloomberg.

Listorna över billigaste och dyraste bensinländerna ser du här intill.

Den amerikanska nyhetsbyrån Bloombergs sammanställning omfattar bensinpriserna i 61 länder över hela världen. Sammanställningen visar att skillnaden är mycket stor mellan det dyraste och billigaste bensinpriset per liter.

I Hongkong, det dyraste bensinlandet, kostar en liter bensin 16 kronor. I det billigaste bensinlandet Venezuela är literpriset endast 0,05 kronor, vilket låter som rena fantasipriset. Enligt Bloomberg beror det låga priset på att nästan gratis bensin ses som en mänsklig rättighet i det sydamerikanska oljelandet.

Venezuela är i en klass för sig när det gäller billig bensin.  I det näst billigaste bensinlandet - Saudiarabien - kostar en liter bensin 2,05 kronor, vilket är avsevärt mycket dyrare i procent räknat.

Sverige på nionde plats i världen

Sverige har ett högt bensinpris internationellt sett och placerar sig på nionde plats på dyrast-listan. Literpriset anges till 13,25 kronor, vilket är 2.75 kronor billigare än i ettan Hongkong men 13,20 kronor dyrare än i billigaste bensinlandet Venezuela.

Sveriges nordiska grannländer Norge och Danmark placerar sig före Sverige på dyrast-listan. Norge är tvåa med 15,25 kronor per liter bensin och Danmark sexa med literpriset 13,73 kronor.

Det genomsnittliga bensinpriset per liter bland de 61 länderna är drygt fem kronor.

Bloomberg har även undersökt hur mycket bilägares plånböcker i olika länder påverkas av att tanka. I ettan på dyrast-listan, Hongkong, utgör literpriset på bensin 1,6 procent av en genomsnittlig dagslön i regionen. I billigaste bensinlandet Venezula utgör literpriset på bensin 0,23 procent av en normal dagslön.

När det gäller Sverige i detta sammanhang kostar en liter bensin strax över en procent av en dagslön. Det dagsaktuella riktpriset för 95-oktanig bensin i Sverige är 13:69 kronor efter gårdagens höjning på 10 öre per liter.