Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 12 sep 2016 11:32

Här är Volvos första självkörande bil

Volvos första ”Drive Me”-bil, en XC90 har rullat av tillverkningsbandet.

Volvos första ”Drive Me”-bil, en XC90 har rullat av tillverkningsbandet.

Foto: Volvo

Världens mest ambitiösa och avancerade experiment inom självkörande bil-området.

Så beskriver Volvo sitt projekt Drive Me.

Nu har den första självkörande bilen, som ska användas i projektet, tillverkats.

Den självkörande suv-modellen Volvo XC90 färdigställdes i Volvo Cars särskilda tillverkningsfabrik i Göteborg. Den är den första i en serie självkörande bilar som senare - efter en testperiod - ska överlämnas till kunder, som deltar i Drive Me-projektet, för att köras på allmänna vägar i Göteborgs-området.

"Det är fokuseringen på kunden som skiljer Drive Me-projektet från andra experiment med autonom (självkörande ) körning. Istället för att förlita sig helt och håller på de egna ingenjörernas forskning, strävar Volvo efter att samla in återkoppling och synpunkter från verkliga kunder, som använder de autonoma bilarna i vardagen", skriver Volvo i ett pressmeddelande.

Särskilda autonoma zoner i Göteborg

Bilarna i Drive Me-projektet kommer att ha fullständiga funktioner för körning utan att använda händer och fötter i särskilda autonoma körzoner i Göteborgs-området.

Ett av säkerhetssystemen heter Pilot Assist och ska korrigera styrningen så att bilen håller sig inom filmarkeringarna i hastigheter på upp till 130 kilometer i timmen utan att behöva följa en annan bil.

"Det svenska företaget, vars namn är synonymt med säkerhet sedan det uppfann trepunktsbältet 1959, banar väg för den globala utvecklingen av självkörande bilar, som ett led i bolagets vision att ingen ska bli allvarligt skada eller dödad i en ny Volvo år 2020", skriver Volvo i pressmeddelandet.

Första i en rad offentliga försök

Drive Me-pilotprojektet är det första i en rad planerade offentliga försök med Volvo-bilar försedda på självkörande teknik. Ett liknande projekt som det i Göteborg kommer att inledas i London nästa år.

Volvo deltar också i strategiska partnerskap kring självkörande teknik. Bland annat med samåkningsföretaget Uber och Autoliv, en stor leverantör i bilbranschen.

Byta till modernare bil? Se vad du kan få för din nuvarande bil här