Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 14 jun 2012 09:00

Här är världens bästa bilmotorer - hela listan

BÄST I VÄRLDEN. Ford 1,0 Ecoboost på bara 999 cc har utsett till årets bästa motor.

BÄST I VÄRLDEN. Ford 1,0 Ecoboost på bara 999 cc har utsett till årets bästa motor.

På Engine Expo i Stuttgart kammade Ford hem titeln årets motor för sin lilla trecylindriga turbomotor som sitter i Ford Focus. Här är alla vinnarna i årets upplaga av International Engine of the Year Awards!

Downsizingtrenden med små överladdade motorer fortsätter sitt segertåg.  I nya Ford Focus introduceras en turbomatad knattemotor på 999 cc. Med versionen på 100 hk landar förbrukningen på 4,8 liter/ 100km och ett CO2-utsläpp på 109 g/km. 125-hästarsmodellen drar 5,0 l/100 km och släpper ut 114 g koldioxid per kilometer. Det här imponerade på juryn som belönade Ford med titeln bästa nya motor 2012. Förra året belönades Fiat för sin tvåcylindriga motor på 0,9 liter.

- Att de små motorerna fortsätter att imponera mest överlag, även jämfört med större kraftfullare motorer, säger en hel del om hur bilindustrin har utvecklats de senaste åren, säger Dean Slavnich, redaktör för Engine Technology International och jurymedlem i International Engine of the Year Awards.

Introduceras i en mängd modeller

För Ford är det här en viktig titel eftersom deras lilla motor ska introduceras på bred front. C-Max och B-Max står närmast i tur för att följas av ännu fler modeller i framtiden.

Flest priser kammades hem av BMW som vann i fyra kategorier. I kategorin 1,4-1,8 liter delar BMW priset med PSA (Peugeot, Citroën) för den gemensamt utvecklade 1,6-liters fyrcylindriga turbomotor som sitter under huven på en mängd modeller från tillverkarna. Volkswagenkoncernen belönas för sin 1,4 liters TSI, samt Audis 2,5-liters femcylindriga turbo på 340 hästkrafter.