Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är sommarens 5 häftigaste husvagnar

Den rymliga minihusvagnen.
Husvagnen som blir motorbåt.
Det utfällbara husvagnen.
Sommarstuga på två hjul.
”The muffin mansion”.
1 / 7

Man ska ha husvagn, som galenskaparna en gång sjöng.

Men inte vilken som helst.

Här har du några som garanterat bjuder på en upplevelse utöver det vanliga.

Den rymliga minihusvagnen

Här är husvagnen alla vill ha. Liten och smidig men med oändliga möjligheter. Walt Disney kunde inte ha tänkt ut en bättre planlösning eller kommit på häftigare finesser.

Och det kanske bästa av allt - det här är inget skumt hemmabygge. Det här är en etablerad byggfirma i Australien som konstruerat och vagnen går att beställa på sajten www.thegidget.com.

En färdig vagn kostar cirka 20 000 australiensiska dollar, eller lite drygt 130 000 svenska kronor - plus frakt till Sverige förstås.


Husvagnen som blir motorbåt 

Bilsemester eller båtutflykt? Den här lilla husvagnen klarar båda galant.

Den tyskutvecklade Sealander kan kopplas av bilen för att i stället användas som motorbåt. Omvandlingen är enkel – det är bara placera en utombordmotor i aktern och skjuta vagnen i vattnet.

Den lilla vagnen är anpassad för två personer och utnyttjar effektivt utrymmet. Det väl tilltagna matbordet är utvikbart och bäddsoffan kan enkelt förvandlas till en sittsoffa för sex personer. Det finns också flera förvaringsutrymmen under golvet och sittplatserna.

Sealander finns att köpa i bland annat Tyskland och Storbritannien, då till ett pris motsvarande cirka 160 000 kronor.


Den utfällbara husvagnen som blir trippelt så stor

Det här kan vara världens smartaste husvagn. Väl på campingen kan man fälla ned sidoväggarna – och vips har man tredubblat boytan.

Den innovativa uppfinningen heter The Marquis, och designades redan 1985 av arkitekten Eduard Böhtlingk. Men tyvärr har den aldrig serietillverkats. Den unika vagnen har fällbara sidoväggar, där den ena sidan tjänstgör som sovrum för fyra personer. På andra sidan får man en uteplats. Inne i vagnen finns kök och vardagsrum.


Sommarstugan på två hjul

Vill du ha ett riktigt hus med parkettgolv och snedtak som går att flytta? Då kanske den här husvagnen är för dig. Tiny Heirloom Homes har specialiserat sig på att bygga små trailerdragna sommarstugor som kan anpassas helt utifrån kundernas önskemål.

Tillverkaren erbjuder paket som inkluderar kök utrustat med bänkskivor i marmor och kakel i det mysiga lilla huset med sovloft. Vill man inte vara beroende av att koppla ström till vagnen kan man få både solceller och ett litet vindkraftverk som försörjer LED-belysningen inne i vagnen.

Men smakar det så kostar det. Vagnen går i sitt grundutförande på motsvarande cirka 640 000 kronor.


"The Muffin Mansion" 

Paret Ginger och Lewis köpte en gammal husvagn med förflutet som food truck. Sedan fick de en annorlunda idé: varför inte piffa upp den på ett kul sätt och hyra ut den som övernattning för semesterfirare?

Och efter några svängar till den lokala måleributiken gör "The Muffin Mansion" succé på uthyrningssajten Airbnb. För 745 kronor natten får besökare bekvämligheter som trådlöst internet, men också möjlighet att stifta bekantskap med parets höns som strövar fritt i den omgivande trädgården.

Annons: