Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 25 mar 2013 11:30

Här är Saab-modellen som inte fick chansen

1/6

2/6

3/6

4/6

5/6

6/6

Det här skulle bli nya 9-3, en halvkombi av klassiskt Saab-snitt. Saabs chefsdesigner Jason Castriota jobbade på den nya designen ända in till slutet 2011.

Ungefär så här skulle den ha sett ut, nya Saab 9-3. Eller 93, som den förmodligen skulle ha hetat om Saab hade klarat att rulla igenom konkursen i november 2011. Bilen var tänkt att byggas på Saabs egen Phoenix-plattform, en helt egen produkt som tagits fram utan GM. I en intervju med tidningen auto motor & sport avslöjar Jason Castriota mer om designen:

Femdörrars halvkombi

– Designarbetet var fortfarande under utveckling och den slutliga produkten skiljer sig från vad ni nu kan se. Men konceptmässigt stämmer bilderna överens med slutprodukten. Det var detta designspår vi jobbade med – en femdörrars halvkombi.

Saabs nya ägare Nevs har planer på att återuppliva Phoenix-plattformen på sikt, designen är dock en öppen fråga. Men först på tur står gamla Saab 9-3, som Nevs planerar att sätta i produktion senare i år, sedan vill man följa upp med en elbilsversion.