Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 11 dec 2014 11:30

Här är musiken som gör dig till en trafikfara

Över 20 procent av föararna påverkas av vilken musik som spelas i bilen.

Över 20 procent av föararna påverkas av vilken musik som spelas i bilen.

1/2

Foto: Thinkstock

Hårdrock är den musikgenré som påverkar föraren mest, visar en ny undersökning.

Hårdrock är den musikgenré som påverkar föraren mest, visar en ny undersökning.

2/2

Foto: Thinkstock

Se upp för skräniga gitarrer i jultrafiken.

I en undersökning som YouGov gjort på uppdrag av OKQ8 uppger en av fem bilförare att musiken påverkar hur snabbt de kör – av dessa så hävdar hälften att de kör snabbare är på grund av rockmusik i bilen.

Bilarna blir säkrare, men nya faror hotar i trafiken. Trots att dagens bilar blivit mycket bättre, mycket säkrare och mycket skönare så visar en undersökning som YouGov och OKQ8 gjort att drygt 20 procent av alla bilförare påverkas av vad för musik som spelas i bilen.

Farlig rockmusik

Den musikgenré som påverkar svenskarna mest är rockmusik, föraren kör snabbare och tänjer mer på gränserna av rock. Därefter kommer pop och disco. Det är inte på ett positivt sätt som man blir påverkad, utan trafikanter kör verkligen snabbare när de lyssnar på musik.

Och nu när det snart är jul kommer det dessutom bli tätare på vägarna, vilket betyder fler olyckor.

Jazz och soul däremot verkar snarare ha en lugnande inverkan på föraren, visar undersökningen.

”Påverkar oss förare”

Musikern Håkan Lidbo har stor insikt i musikens påverkan på bilkörning genom projektet Sounds for driving som han driver tillsammans med ljudexperten Martin Ljungdahl, i syfte att påverka bilförare positivt med hjälp av ljud.

- Trots att dagens moderna bilar är säkrare och bekvämare än någonsin kan vi inte påverka hur föraren känner sig. Det finns mycket forskning kring just musik och bilkörning som tydligt visar att den påverkar oss som förare. Den kan både försämra och skärpa uppmärksamheten så därför är det viktigt att vara medveten om detta. Jag tror att vi bara precis börjat förstå hur musiken påverkar oss, både våra känslor och vår hälsa, säger Håkan Lidbo.

Relaterat