Här är manicken som kan låsa upp alla bilar

Foto: Thinkstock/Samy kamkar

Den här sändaren kostar ungefär 275 kronor att sätta ihop.

Nu visar hackaren Samy Kamkar hur man kan ta sig in i dagens bilar med ett enkelt hemmabygge, rapporterar Wired.

Det senaste året har det varit mycket diskussioner kring hur hackare kan ta kontroll över moderna bilar, och biltillverkarna har onekligen anledning att oroa sig.

På hacker-konferensen DefCon i Las Vegas visade IT-experten Samy Kamkar en liten manick som borde ge dem kalla kårar på nytt.

"RollJam" byggs av saker som kan inhandlas i vanliga elektronikbutiker för sammanlagt 32 dollar, eller ungefär 275 kronor. Sedan ska den kunna användas för att öppna de flesta bilar och garageportar som låses upp med radiosändare.

Sparar en öppningskod till senare

Tekniken är känd sedan länge, men den har aldrig varit så enkel att tillämpa som nu. Den som använder Rolljam gömmer den någonstans inom området för offrets radiosändare.

När bilägaren sedan använder sin trådlösa nyckel verkar det som att låsfunktionen bara inte fungerat vid det första knapptrycket. Men i själva verket är det tjuven som fångar den digitala koden för att kunna öppna bilen.

Så kallade "kodfångare" har använts i åratal. Därför byter moderna bilar automatiskt koderna varje gång du använder den trådlösa nyckeln. Det systemet går RollJam effektivt runt.

Vid ägarens första försök att låsa upp sänder den ut signaler som stör ut nyckeln, och replikerar koden på samma gång. När signalen inte öppnar bilen trycker ägaren förmodligen på knappen igen. Även den informationen spelas in av RollJam, som samtidigt sänder ut en kopia av den första koden som låser upp dörrarna. Det innebär att en extra kod finns lagrad – som kan användas för att öppna fordonet vid ett senare tillfälle.

LÄS MER: Svensk uppfinning ska stoppa biltjuvar

Går att undvika

Tekniken ska bland annat fungera för att ta sig in i bilar från Nissan, Ford, Toyota, Volkswagen och Chrysler. Det innebär i så fall att miljontals bilar världen över enkelt kan bli hackade.

Samy Kamkar har tidigare påvisat säkerhetsbrister i bilbranschen, och RollJam byggde han för att skapa debatt kring problematiken. Framför allt vill han se en ändring från tillverkarnas sida.

Därför föreslår han att de bör använda ett system liknande det som bland annat finns i Cadillacs nyaste bilar. I dem är koderna bara användbara en kort tid efter att de sänts ut. På så sätt kan en eventuell tjuv inte fånga upp den och spara till ett senare tillfälle.

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: