Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är kungens nya värstingleksak

Kung Carl Gustaf rattar numera en Ferrari 599 GTB. "Kungen kan sina bilar", säger Expressens motorkrönikör Jan-Erik Berggren.
Foto: Jonas Fröberg / Svd / Tt
Det var glada miner i fredags, när kungen stolt tankade sitt nya vrålåk i skånska Vä.
Foto: Maria Trobäck

Här är kungens nya leksak:

En värstingbil - Ferrari 599 GTB - med 620 hästkrafter och nypris på över 2 miljoner kronor.

- Jag var hos kungen med flera bilar han fick provköra. Han är genuint intresserad och det var till slut den här Ferrarin som han tyckte allra mest om, berättar säljaren Torbjörn von Braun.

Kungen kan sedan bara ett par månader tillbaka visa upp sin nya stolthet i garaget:

En Ferrari 599 GTB med 620 hästkrafter under motorhuven. I fredags luftade han bilen när han stannade till vid Preem i skånska Vä utanför Kristianstad. Han tankade stolt sin Ferrari och passade på att köpa ett exemplar av Kvällsposten, Expressens sydsvenska edition.

- Det är en gentlemannabil. En elegant bil med fina linjer och väldigt trevlig att köra. En kraftfull bil, säger Torbjörn von Braun.

Det var han som i juni fick förmånen att sälja Ferrarin till kungen. Torbjörn von Braun som har sin huvudverksamhet i Skene har arbetat med sportbilar i över 30 år och länge haft kontakt med kungen.

- Han har visat oss ett förtroende och jag är glad för att få vara en rådgivande part när det gäller hans val av bilar, berättar Torbjörn von Braun.

Bytte in den gamla Ferrarin

Kungen ägde sedan tidigare en mörkblå Ferrari 456 MGT. Den valde han nu att byta in när han köpte sin nya värstingbil.

- Ja, den står nu hos oss. Vi fick lov att köpa den av honom, berättar Torbjörn von Braun.

Men det var inget enkelt val för kungen att skaffa en ny sportbil. Torbjörn var flera gånger vid Drottningholms slott med olika bilar som kungen fick testa.

- Kungen fick provköra lite olika bilar. Han är väldigt intresserad av motorer och bilar. Nu när han skulle köpa en ny bil ville han vara riktigt säker på sitt val. Till slut blev det den här Ferrarin. En oerhört fin bil. Som ny kostade den lite över 2 miljoner kronor. Nu börjar priserna kring 800 000 kronor.

"Kungen prestigelös"

- Kungen är prestigelös på det sättet att han kan tänka sig att köpa något annat än nytt.

Vad betalade kungen?

- Det vill jag inte gå in på.

Är nästa kund prins Carl Philip?

- Ja, det vore ju naturligtvis jätteroligt. Vi är glada för alla som ger oss förtroendet, säger Torbjörn von Braun.

Helförsäkrad för 30 000

Kungen kvitterade ut sin nya bil den 16 juni och samma dag blev "H.M Konung Carl XVI Gustaf, Drottningholms slott 1, 178 93 Drottningholm" registrerad vid Transportstyrelsen som ägare av bilen. Den besiktigades den 22 maj och blev helt godkänd utan anmärkningar. Kungen har valt att försäkra sin Ferrari hos Länsförsäkringar och försäkringen ligger kring 30 000 kronor per år och då är den helförsäkrad.

Hovets informationschef Margareta Thorgren:

- Detta är en privat bil som kungen har köpt för sina egna pengar.

LANSERADES 2006

Ferrari 599 GTB Fiorano visades fösta gången upp 2006 på den årliga Genévesalongen i Schweiz och året efter började den att säljas. Kungens bil är en av de första som tillverkades. Ferrari 599 GTB har 620 hästkrafter och modellen kom att ersätta tidigare storsäljaren Ferrari Maranello. Namnet Ferrari Fiorano kommer från bil- tillverkarens testbana i Italien.

Expertanalysen

"Kungen kan sina bilar. En Ferrari 599 GTB kommer att platsa i det kungliga garaget. V12-motorn på sex liter levererar hela 620 hästkrafter och ett vackert ljud. 599 GTB är ingen vräkig sportbil utan en vacker skönhet i klassisk Ferrari-stil.


En Gran Turismo är byggd för många och snabba mil med bra prestanda och bästa komfort. Men vill kungen ta bilen till racerbanan och tävla mot prinsens STCC-kärra klarar den det med."


Jan-Erik Berggren, motorkrönikör Expressen

Annons: