Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är favoriterna till Årets Bil 2017

Närmare 50 nya bilar finns på den lista som Årets Bil-juryn har att bearbeta inför utnämningen av Årets Bil 2017.

Allt om Bilars Jan-Erik Berggren sitter med i juryn som en av 58 från 22 olika länder i Europa.

I samband med juryns stora testvecka i Danmark där flertalet av bilarna testades valde Berggren ut sina 10 favoriter. Och, jodå, det finns en svensk bil med på listan och ett par rejäla överraskningar.

Årets Bil 2017 avgörs under tiden november 2016 till februari 2017. Juryn bearbetar alla de nya bilar som började säljas i Europa under 2016. Reglerna säger att en bilmodell måste vara helt ny och den ska säljas på minst fem marknader i Europa, minst fem länder.

Den första omröstningen sker i slutet på november då jurymedlemmarna meddelar vilka sju bilar de vill se i final. När rösterna räknats samman går de sju bilar som fått flest röster till final.

Under två testdagar på en testbana utanför Paris får jurymedlemmarna ytterligare en chans att bekanta sig med finalisterna.

LÄS MER: Här hittar du våra senaste biltester!

Opel vann förra året – Volvo tvåa

I slutomröstningen har varje jurymedlem 25 poäng att fördela och regeln säger att minst fem bilar ska få poäng och poängen delas ut mellan ett och tio.

Opel Astra utsågs till Årets Bil 2016 med Volvo XC90 som tvåa. Volvo har i år nya S90 och V90 med på grundlistan men det avgörs alltså i slutet av november om det blir en ny finalplats för Volvo.

Finalomröstningen redovisas i samband med en stor prisutdelning vid bilsalongen i Genève första veckan i mars.

Annons: