Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 21 jul 2014 17:46

Här är det lättast att klara mc-uppkörning

Att ta körkort för tung mc är betydligt lättare på vissa håll i landet än andra.

Att ta körkort för tung mc är betydligt lättare på vissa håll i landet än andra.

1/2

Foto: Ingram Publishing

Utbildning och motivation kan vara två av orsakerna.

Utbildning och motivation kan vara två av orsakerna.

2/2

Foto: Niklas Johansson

Störst andel godkända motorcyklister finns längs norrlandskusten, visar statistik från Trafikverket till nyhetsbyrån Siren. Flest uppkörare godkänns i Örnsköldsvik. Där lyckades alla utom en.

Sammanställningen från Trafikverkets förarprovskontor avser årets första sex månader och visar att hela 96,4 procent av dem som körde upp med tung motorcykel i Örnsköldsvik och tillhörande mottagningsorterna Kramfors och Sollefteå godkändes vid uppkörningen. Värre var det längs ostkusten och vid Kalmarkontoret. Där gick endast 57,4 procent av de uppkörande hem med kortet i sin hand.

Lars Lundin, tf enhetschef Trafikverket förarprov, menar att statistiken från halvåret är för kort för att dra några stora slutsatser om varför man lyckas extra bra i Örnsköldsvik.

– Generellt kan man säga att statistiken avser relativt kort tid och relativt få prov eftersom mc-proven börjar först i maj. Men det är också en utbildningsfråga, blir man underkänd är man dåligt utbildad.

Kan det vara så att inspektörerna i Örnsköldsvik är snällare än de i exempelvis Kalmar som har lägst andel godkända?

– Jag vill absolut inte tro det, och hävdar att så inte är fallet. Dels roterar våra inspektörer till viss del i landet för att jämna ut efterfrågan, men också för att inte bli hemmablind. Tidigare har Umeå universitet även gjort en studie som visar att uppkörningar bedöms likvärdigt i landet.

– Tittar vi också på proven för B-kort går det att se tydliga skillnader i storstad och glesbygd. I mindre orter har ungdomar större behov av kortet och därmed också mer motiverade, säger Lars Lundin.

Fler kvinnor kuggas

I riket totalt lyckades 2 353 personer med uppkörningen för tung motorcykel, varav 261 kvinnor. Procentuellt kuggas fler kvinnor vid körprovet jämfört med andelen män, något Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) just nu utreder varför. I teoridelen lyckas nämligen kvinnorna bättre än männen.

I Örnsköldsvik, Skellefteå och Karlstad godkändes däremot samtliga kvinnor som körde upp för motorcykelkortet.