Här är de nya Saab-bilarna

Nevs vd Mattias Bergman visar upp de nya planerade modellerna.
Foto: Jan-Erik Berggren

Till sommaren ska de första nya Nevs-bilarna levereras till kunder i Kina och ett år senare ska det gå att köpa en Nevs-bil i Sverige.

Det avslöjade företagets vd Mattias Bergman när han talade på Stora Bildagen.

- Vi har ytterligare fyra nya modeller på gång, sa Bergman medan han visade upp en bild med skisser på de nya modellerna från Trollhättan.

Efter några tuffa år är Nevs nära en lansering av sin första nya elbil - döpt till Corporate Sedan. Bilen är byggd på samma plattform som gamla Saab 9-3 och ska börja byggas i Trollhättan inom kort.

- Vi börjar med att bygga målade karosser och skeppa dem till Kina för slutmontering och leverans. Men 2017 ska det gå att köpa Nevs-bilar i Sverige, avslöjade Mattias Bergman när han talade på Stora Bildagen.

LÄS MER: Turkiska Saaben – så bygger man om 9-3

Anställer 50 personer i månaden

Nevs ambitiösa planer på storskalig produktion av elbilar bromsade upp när en av de tidigare delägarna inte fullföljde sitt åtagande.

- Vi tvingades att bromsa in och säkra nya finansiärer. Nu anställer vi 50 personer per månad för att dra i gång produktionen till sommaren.

Totalt har de nuvarande ägarna investerat cirka fyra miljarder på Nevs. Den något reviderade affärsplanen har fortfarande ett tydligt fokus på elbilar och Nevs har i dag helt lagt undan planerna på att tillverka bilar med förbränningsmotorer.

Efter sedanmodellen ska Nevs lansera en Family Suv, en Active Allrounder, en Urban Adventure och en Sport Urban Suv. Mattias Bergman visade skisser på bilarna som Nevs tror ska betyda en produktion av minst 60 000 bilar per år i Trollättan. En ny bilfabrik i Tianjin - en stad som är med och finansierar Nevs - har en kapacitet på cirka 200 000 bilar per år.

LÄS MER: Här är Saab-folkets nya suv

Ta in produktion från annan tillverkare

- Vi för också förhandlingar om att ta in produktion från en annan tillverkare till Trollättan. Vi erbjuder en kapacitet på 60 000 bilar år.

Mattias Bergman förhandlar också om att få använda varumärket Saab.

- En dialog pågår men vi kan inte berätta något i dag.

När fabrikerna rullar för fullt är målsättningen att sälja bilar i Europa, USA och Kina. Men det är inte säkert att det blir via traditionella återförsäljare. När Nevs senast försökte sälja bilar så gjordes det över internet.

- Vi kan säga så mycket att vi ska möta kunderna där de vill bli mötta, förklarade Mattias Bergman.

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Här hittar du aktuella erbjudanden!

Annons: