Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 13 nov 2015 10:56

Här är de bästa batterierna i vinter

Bästa bilbatteriet ebligt Testfakta.

Bästa bilbatteriet ebligt Testfakta.

Foto: Banner

Vill du slippa bli stående i vinter?

Du kan åtminstone minska risken om du väljer rätt bilbatteri. Här är årets bästa köp enligt Testfakta.

ETC Battery and Fuelcells Sweden har testat åtta bilbatterier på uppdrag av Testfakta. På resultaten kan man se att produkter ur samma prisklass kan prestera väldigt olika.

– Framför allt såg vi stora skillnader i återladdning, det vill säga hur länge du behöver köra bilen för att batteriet ska laddas upp till den nivå det låg på innan du startade, säger Viktor Ekermo, testledare vid ETC Battery and Fuelcells Sweden.

 

Effekt eller uthållighet?

Förutom återladdning testades batterierna efter sin förmåga att hålla laddningen, att starta i kyla och sin vattenförbrukning. Bäst i test blev Banners modell Power Bull P6205 på grund av sin stora kapacitet och överlägsna förmåga att snabbt kunna ladda upp sig. Jämfört med femteplatsaren Varta D24 Blue Dynamic erbjuder vinnaren däremot en desto lägre effekt. Så vad är viktigast är viktigast i vinter, hög effekt eller god uthållighet?

– Är det riktigt kallt och du har en trögstartad bil är effekten viktigast. Men ju mindre laddat ditt batteri är desto viktigare blir uthålligheten, säger Viktor Ekermo.

 

Blev sämre med tiden

Som nya håller alla de testade batterierna den kapacitet, det vill säga det antalet amperetimmar, som utlovas. Men efter tre urladdningar sjönk siffran hos några av dem. För tillverkaren Extreme – som hamnade på sistaplatsen i testet – handlar det om en minskning med så mycket som 25 procent av batteriets kapacitet.

– De batterier som minskar mycket i kapacitet kommer inte att hålla lika länge. Kapacitetsförlusten påverkar inte bara energimängden i batteriet utan på sikt batteriets totala prestanda, säger Viktor Ekermo.

Här kan du läsa Testfaktas hela utförliga batteritest.

LÄS MER: Så väljer du rätt bilbatteri