Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är bilarna som har plats för mest bagage

Nissan Primastar kan lasta allra mest, hela 2 150 liter.
Foto: Nissan
Mercedes E-klass slår Volvo V70 på fingrarna och vinner kombifighten.
Foto: Mercedes
Aston Martin Cygnet har minst lastutrymme, snåla 32 liter.
Foto: Aston Martin

Bilvärldens tidigare hästkraftskrig har bytts ut mot ett lastkrig. En efter en kämpar biltillverkarna om att erbjuda det största lastutrymmet.

Nybilsguiden Facit.com har därför listat bagageutrymmet på hela 384 bilmodeller.

På papperet är Volvo V70 hopplöst omkörd när det gäller lastvolym. Inte bara det att en Mercedes E-klass rymmer hela 120 liter mer, såväl kombiversionen av mindre Honda Civic och Skoda Octavia slår också kombifavoriten på fingrarna i lastronden med 624 respektive 610 liters bagageutrymme.

Allra mest lastsugna är däremot klassen med minibussar, suvar och MPV-modeller. Totala lastligan leds av passagerarversionen av Nissan Primastar som med fem sittplatser rymmer hangarlika 2 150 liter! Land Rover Discovery och Ford S-Max är båda hopplöst efter med sina ändå stora bagageutrymmen på 1 260 respektive 1 051 liter. Kör du i stället Aston Martin Cygnet gäller det att du packar lätt. Endast 32 liter ryms i det minimala bagageutrymmet. Till och med Audi R8 lastar mer, totalt 100 liter.

Mäts upp till insynsskyddet

Siffrorna är framtagna under juni 2014 av Facit.com som jämfört över 4 000 nybilsversioner på marknaden. Det standardiserade bagagemåtten mäts hos biltillverkarna upp till insynsskyddet, vilket gör att en till synes mindre bilmodell kan slå en större modell i lastvolym. Används däremot hela utrymmet upp till taket har de större bilarna större kapacitet, av naturliga skäl.

För dig som ska ut och köra med lastad bil har Facit.com fyra viktiga tips:

■Placera tunga väskor i direkt anslutning till den bakre sittraden. Det minskar risken att väskan får ”fart” mot ryggstödet vid kraftig inbromsning eller krock.

■Se till att använda eventuella lastöglor som finns placerade i golvet hos många bilmodeller.

■Fyll på extra luft i däcken om du packar tungt. Det förbättrar vägegenskaperna.

■Lasta tunga väskor lågt och lätta högt upp – inte ens ett lastnät orkar hålla emot vid en krock.

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: