Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Guider & Tips

Publicerad 7 dec 2015 12:12

Varning för farliga bilbarnstolar

<span>Folksam varnar för Kiddy Guardianfix Pro 2.</span>

Folksam varnar för Kiddy Guardianfix Pro 2.

1/3

Foto: Folksam

<span>Cybex Pallas får också bottenbetyg av Folksam.</span>

Cybex Pallas får också bottenbetyg av Folksam.

2/3

Foto: Folksam

<span>Bäst i test: Besafe Izi Plus.</span>

Bäst i test: Besafe Izi Plus.

3/3

Foto: Folksam

Vanliga bilbarnstolar kan vara livsfarliga.

Det visar ett test av 17 modeller som försäkringsbolaget Folksam har genomfört.

Nu varnar man för de farliga modellerna.

– De kan medföra livshotande skador vid en svår kollision, säger Folksams trafiksäkerhetsforskare Helena Stigson.

Folksam har testat 17 bilbarnstolar för barn från nio månader till cirka fyra år, stolar som säljs på den svenska marknaden. Och det visar sig att flera stolar som inte håller måttet. Flera får ett underbetyg – och två av bilbarnstolarna döms helt ut i Folksams test.

Enligt Folksam är den viktigaste säkerhetsåtgärden att låta barnen åka bakåtvända tills de fyllt fyra år. Risken att skadas är fem gånger högre i en framåtvänd stol jämfört med en bakåtvänd enligt Folksams trafiksäkerhetsforskare.

De två stolarna som Folksam varnar för, Cybex Pallas och Kiddy Guardianfix Pro 2, går endast att placera framåtvända i bilen.

– Det är frestande att tro att bra testresultat från krockprov innebär gott skydd men faktum är att dessa två stolar kan medföra livshotande skador vid en svår kollision. Orsaken är att all belastning hamnar på barnets buk vid en krock, vilket inte mäts vare sig i de europeiska lagkraven eller i konsumenttester, säger Helena Stigson.

LISTA: 10 farliga begagnade bilar du ska undvika

LÄS MER: Bilbarnstol – 12 bästa tipsen

Besafe är bäst i test

Den bästa bilbarnstolen är enligt testet Besafe Izi Plus som därmed får märkningen Bäst i test. Därefter kommer de sju bilbarnstolar som klassas som Bra val: Axkid Rekid, Axkid Minikid, Besafe iZi Kid X1 i-Size, Besafe iZi Modular RF i-Size, Britax Römer Hi-Way II, Maxi-Cosi Mobi XP och Maxi-Cosi Pearl XP.

Det som utmärker de bästa bilbarnstolarna är bland annat att de gör det möjligt att åka bakåtvänt så länge som möjligt. Små barn är mer sårbara vid en kollision eftersom deras huvuden är mycket större i förhållande till kroppsstorleken, och nackens muskler och ligament inte är fullt utvecklade. Fördelen med en bakåtvänd bilbarnstol är att huvudet bromsas upp tillsammans med resten av kroppen vid en kollision, och belastningen på skalle och nacke är betydligt lägre än i framåtvänd position.

– Alla föräldrar vill att barnen ska åka säkert i bilen och det är en fråga som engagerar många av våra kunder. Därför har vi testat bilbarnstolar som ett sätt att hjälpa dem att välja en så bra stol som möjligt, säger Helena Stigson.

LISTA: 11 nya bilar som gjort fiasko i krocktest