Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varning – takboxen kan vara livsfarlig

En enda takbox – från Thule – klarade testet utan att lasten kraschade igenom. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Matjaz Boncina

Se upp för taxboxen.

Den kan bli livsfarlig.

Det visar en krocktest av test- och researchföretaget Testfakta.

Testfakta lät krocktesta sju vanliga takboxar i plast. Hastigheten vid kollisionen var 40 kilometer i timmen. Vid testerna spändes packningen - på 50 kilo eller 75 kilo -  fast inuti boxen, enligt tillverkarnas rekommendationer.

Flera av takboxarna klarade inte testet. Skidor och pjäxor flög som projektiler och i vissa fall lossnade hela lådan. Vid en verklig krock skulle konsekvenserna kunna bli förödande.

– Det som kan hända är att lasten far in genom vindrutan på en annan bil. Får du en skida i kroppen kan det vara direkt dödande, säger Anders Kullgren, Trafikforskningschef på försäkringsbolaget Folksam.

Bara Thules takbox klarade testet

Bara en takbox, den från Thule, klarade att hålla lasten på plats och blev testvinnaren. De billigaste takboxarna i testet - från Biltema och Jula – klarade testet näst bäst. På dem gick boxväggarna sönder så att skidspetsarna stack ut, men lasten och boxen satt kvar.

Sämst gick det för de betydligt dyrare boxarna - från Calix och Mont Blanc. Antingen flög hela boxen av taket eller så kastades lasten ur.

Enligt lagen måste en last på ett biltak hålla för en kraft på 1 G. Det motsvarar en kraftig inbromsning.

– 40 kilometer i timmen är en fullt rimlig hastighet, där sker många kollisioner och det borde en takbox klara, säger Anders Kullgren.

LÄS MER: Så väljer du rätt takbox

”Inte upplevt det som ett problem”

Trots det dåliga resultatet anser inte Transportstyrelsen att det finns anledning att skärpa säkerhetskraven på taxboxar.

– Vi har inte upplevt att det här är något problem, säger Ingela Sundon, chef för fordonsteknik påå Transportstyrelsen.

Reine Wasner, vd på Mont Blanc Group, säger till Testfakta, att man på företaget är förvånade över testresultatet eftersom takboxen klarat de tester som företaget själv låtit göra. Trots det kommer Mont Blanc Group att inleda en intern utredning för att se om det är nödvändigt att anpassa produkten för att göra den säkrare.

Autoform, som tillverkar taxboxen Calic framhåller att Clixboxen uppfyller kraven som ställs idag.

– Om kraven från myndigheter eller marknaden förändrass kommer Autoform att anpassa sina produktet därefter, säger vd Håkan Gustavsson.

REPORTAGE: Thule plågar takboxar i sitt nya testcenter

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: