Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

STORT TEST: Här är bästa takboxarna för vintern

Takboxarna lastades med skidor och väskor innan de krockades.
Foto: ANNA SIGGE
En av takboxarna inspekteras efter att ha utsatts 15 minuters kraftigt regnande.
Foto: ANNA SIGGE

Takbox är perfekt för både vinter- och sommarsemester. När du vill få plats med mer i bilen än vad bagageutrymmet sväljer, helt enkelt.

Testfakta har testat 9 takboxar ordentligt och utsett ett självklar vinnare. Men den sämsta flyger av vid krock och klarar vatten dåligt.

Längre ner i texten hittar ni alla boxarna, deras betyg och kommentar. Där finns även möjlighet att hitta lägsta priset på just den takboxen. 

Många svenskar kör omkring med takboxar under vintern – och det är inte alls ovanligt att även använda dem på sommaren. Det är ju ett väldigt praktiskt sätt att få med sig mer packning, bli av med lätta men skrymmande saker från bilkupén och samtidigt göra det bekvämare för passagerarna.

Men vad händer egentligen om du tvingas till en riktigt kraftig inbromsning eller kör in i en annan bil med en takbox på taket?

Testfakta har gjort ett grundligt test för att svara på den frågan.

Nio vanliga takboxar monterades enligt tillverkarnas instruktioner och lastades med fyra par skidor och två väskor innan de krockades i olika hastigheter.

Och testet visar på väldigt stora skillnader. 

Till exempel öppnar boxarna från Jula och Mekonomen upp sig redan vid en krock i 30 km/h, med resultatet att innehållet flyger ut. Vid 40 km/h åker Julas och Calix boxar av från takräcket helt. Inte heller Biltemas takbox håller kvar packningen. Det innebär naturligtvis att vid en riktig olycka kan ovanstående få mycket allvarliga konsekvenser för andra trafikanter. 

LÄS ÄVEN: Stort test av elcyklar – här de bästa och sämsta (PREMIUM) 

Takboxen från Thule är klart bäst i test

Men det finns även takboxar som verkligen levererar i krockprovet och knappt påverkas alls.

– Krocken 40 kilometer i timmen är ett tuffare test än de branschstandarder som finns för takboxar. Men det visar att vissa boxar klarar högre krafter än andra, säger Magnus Andersson, testledare på forskningsinstitutet Rise som utfört testet. 

Det ska påpekas att det i dag inte finns några direkta lagkrav när det gäller takboxars krocksäkerhet. Ett biltak måste hålla för en kraft på 1 g, så står det i lagen. Det motsvarar en kraftigare inbromsning. Sedan finns det olika branschstandarder och de flesta boxar i testet är certifierade för att klara en krock i 16-18 kilometer i timmen. 

Men det flesta krockar sker i kollisioner omkring 40 km/h, enligt statistik från försäkringsbolaget Folksam.

Resultatet i takboxtestet är till viss del nedslående men ett par tillverkare har samtidigt förbättrat sig markant sedan Testfaktas förra test 2016. Då flög hela boxen från Mont Blanc av taket, men nu släpper den endast ifrån sig en bit av det främre låset. Packline är ett annat märke som underkändes senast, men som den här gången håller lasten på plats. 

Bäst i test är Thule XL Motion. I krocktestet får den bara en mindre spricka fram och är fortfarande fullt funktionsduglig. Dessutom är den helt vattentät och lätt att hantera, montera och packa, enligt Testfakta. 

LÄS ÄVEN: Stor guide – 20 tips för dig som ska köra med släpvagn 

Vissa takboxar är svårare att montera

Sämst i test när det gäller hanterbarhet är Carwise från Mekonomen. Dels går den bara att packa från ett håll, men framför allt är Carwise liksom Jula-boxen jobbiga att montera på takräcket. Det krävs en mängd lösa delar som ska fästas från olika håll. 

– De svåraste boxarna kan ta uppåt en timme att montera, medan de enklaste bara tar tio minuter. Det är stor skillnad, säger Magnus Andersson. 

Även boxarnas vattentäthet undersöktes genom att utsätta dem för kraftigt regn under 15 minuter. De flesta klarade sig bra men inte Jula-boxen.

– Efter ett par timmars regnande hade det nog kunnat bli en rejäl vattenansamling i botten på den boxen, säger Magnus Andersson. 

De två takboxar som inte klarade krockar i 30 km/h kom från Mekonomen och Jula.

På Mekonomen framhåller man att deras takbox Carwise uppfyller ISO/PAS-standarden, vilket innebär att den klarar en krock i 16-18 kilometer i timmen.    

– Mekonomen tar dock säkerhet på största allvar och kommer därför utreda möjligheten till ökad säkerhet. Detta trots att Testfakta genomfört tester utanför rådande säkerhetspraxis på marknaden för takboxar, säger Per Netzell, chef för marknad och sortiment på Mekonomen, till Testfakta.

Även Jula hänvisar till ISO/PAS-standarden. I övrigt vill man inte kommentera resultaten då man menar att laboratoriet frångått företagets instruktioner när man packat boxen. Enligt Julas manual ska de främre spännbanden dras runt varje enskilt skidpar vilket inte gjordes i testet.  

Laboratoriet Rise uppger att man packat varje takbox på samma sätt och på det säkraste sättet utifrån den givna lasten – fyra par skidor och två väskor. Att dra spännbanden runt varje skidpar i Julas box var inte möjligt eftersom bandet då inte skulle räcka runt väskan som låg ovanpå. 

Thule Motion XT XL

Produktinformation: Gjord i plast. Väger 23,5 kg, maxlast 75 kg. Volym 500 liter och öppnas på båda sidor.

Pris: Lägsta priset på denna takbox just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Krocksäkerhet: 4,5

Hanterbarhet: 4,3

Vattentäthet: 5,0

Totalbetyg: 4,5 av maximala 5 poäng

Kommentar: Bäst i test. Krocksäker, vattentät och mycket lätt att hantera.

Packline NX Premium XL

Produktinformation: Gjord i glasfiber. Väger 31 kg, maxlast 75 kg. Volym 440 liter och öppnas genom att bakre delen lyfts upp.

Pris: Lägsta priset på denna takbox (ej XL) just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Krocksäkerhet: 4,0

Hanterbarhet: 3,1

Vattentäthet: 5,0

Totalbetyg: 3,8 av maximala 5 poäng

Kommentar: Krocksäker och vattentät. Tung och svår att få upp på taket.

Packline Basic

Produktinformation: Gjord i plast. Väger 24 kg, maxlast 75 kg. Volym 430 liter och öppnas genom att bakre delen lyfts upp.

Pris: Lägsta priset på denna takbox just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Krocksäkerhet: 3,5

Hanterbarhet: 3,5

Vattentäthet: 4,0

Totalbetyg: 3,6 av maximala 5 poäng

Kommentar: Okej krocksäkerhet och bra vattentäthet. Något svår att montera.

Skiguard 860 Touring

Produktinformation: Gjord i glasfiber. Väger 30 kg, maxlast 75 kg. Volym 500 liter och öppnas genom att bakre delen lyfts upp.

Pris: Lägsta priset på Skiguard 960 (inte 860) just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Krocksäkerhet: 3,4

Hanterbarhet: 3,3

Vattentäthet: 3,0

Totalbetyg: 3,4 av maximala 5 poäng

Kommentar: Klarar båda krocktesterna. Kräver lyfthjälp.

Mont Blanc Altitude 450

Produktinformation: Gjord i plast. Väger 21,5 kg, maxlast 75 kg. Volym 450 liter och öppnas på båda sidor.

Pris: Lägsta priset på denna takbox just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Krocksäkerhet: 2,8

Hanterbarhet: 4,3

Vattentäthet: 5,0

Totalbetyg: 3,4 av maximala 5 poäng

Kommentar: Sämre krocksäkerhet. Mycket lätt att hantera och vattentät.

Calix H20

Produktinformation: Gjord i plast. Väger 27 kg, maxlast 75 kg. Volym 430 liter och öppnas på båda sidor.

Pris: Lägsta priset på denna takbox just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Krocksäkerhet: 2,0

Hanterbarhet: 3,9

Vattentäthet: 4,0

Totalbetyg: 2,8 av maximala 5 poäng

Kommentar: Klarar ej krock i 40 km/h. Lätt att hantera och bra vattentäthet.

Biltema 400L

Produktinformation: Gjord i plast. Väger 15 kg, maxlast 50 kg. Volym 400 liter och öppnas på båda sidor.

Pris: 1 999 kronor

Krocksäkerhet: 1,9

Hanterbarhet: 3,8

Vattentäthet: 4,0

Totalbetyg: 2,7 av maximala 5 poäng

Kommentar: Klarar ej krock i 40 km/h. Lätt att montera och packa. Bra vattentäthet.

Carwise 580L

Produktinformation: Gjord i plast. Väger 20 kg, maxlast 75 kg. Volym 580 liter och öppnas på en sida.

Pris: 3 799 kronor

Krocksäkerhet: 1,5

Hanterbarhet: 2,5

Vattentäthet: 5,0

Totalbetyg: 2,2 av maximala 5 poäng

Kommentar: Dålig krocksäkerhet och svårast att hantera. Vattentät.

Hamron Spark

Produktinformation: Gjord i plast. Väger 13 kg, maxlast 75 kg. Volym 390 liter och öppnas på båda sidor.

Pris: 1 999 kronor

Krocksäkerhet: 1,1

Hanterbarhet: 3,1

Vattentäthet: 2,0

Totalbetyg: 1,8 av maximala 5 poäng

Kommentar: Sämst krocksäkerhet och minst vattentät. Svår att montera.

Så gick testet av takboxarna till

Testfakta har tillsammans med Norges Automobil-Forbund, NAF, testat nio olika takboxar. Sju av boxarna är i plast och två i glasfiber. Testet är utfört av forskningsinstitutet RISE och bestod av tre delprov: 


Krockprov

Takboxarna monterades på godkända takräcken enligt anvisningarna och packades med skidutrustning upp till sin deklarerade maxvikt. Alla boxarna packades på samma sätt och på det säkraste sättet utifrån den givna lasten – fyra par skidor och två väskor.  Fanns det instruktioner om packning försökte man följa dessa så långt det var möjligt.   

Två boxar av varje modell användes till krocktestet. En krock i 40 kilometer i timmen och en i 30 kilometer i timmen. Vid båda krockarna användes krockpulsen 12 g. 


Vattentäthet

Takboxarna monterades på en bil som placerades framför en fläkt. Tillsammans med vinden tillfördes vatten motsvarande att bilen åker i 80 km/tim under ett kraftigt regn. Efter femton minuter bedömdes hur mycket vatten som kommit in.


Hanterbarhet

Fyra testpersoner av olika längd (två kvinnor och två män) bedömde takboxarnas hanterbarhet – hur lätta de är att montera på takräcket, packa, öppna och stänga. Panelen bedömde även låset. Totalt tittade man på tio olika kriterier.


Fotnot. Testfakta har betygsatt takboxarna på en skala från 1 till 5 där 5 är bäst. De olika delbetygen har viktats samman till ett totalbetyg enligt följande: Krocksäkerhet 60%, hanterbarhet 30% och vattentäthet 10%. 

Annons: