Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ställa av bilen – gör så här och spara pengar

Det finns mycket pengar på att till exempel ställa av sommarbilen över vintern.
Foto: David Jakobsson
Att ställa av och på bilen går på ett par minuter.
Foto: Audi

Kommer du inte att använda din bil eller din motorcykel på ett tag?

Ställ av ditt fordon – och spara mycket pengar.

Så här enkelt gör du för att ställa av och ställa på dina fordon.

Och passa på direkt för att slippa betala fordonsskatt en extra månad.

Det kostar pengar att ha ett fordon påställt, både skatt och trafikförsäkring ska betalas trots att man inte använder bilen eller motorcykel. Det är inte speciellt komplicerat att ställa av sitt fordon, det tar bara några minuter. Och när det sen är dags att köra igen är det lika enkelt.

Ett fordon ställs av och ställs på hos Transportstyrelsen. Det finns fyra sätt att gå till väga. Det går att göra via e-tjänst på datorn, via Transportstyrelsens app Mina fordon, via servicetelefonen eller på det gamla sättet med skriftlig begäran på fordonet registreringsbevis. Viktigt att tänka på är att det inte går att kräva avställning från ett datum bakåt i tiden, avställningen gäller från och med den dag då en fullständig anmälan kommer in till Transportstyrelsen. Tänk också på att ett fordon inte automatiskt blir avställt om det till exempel får körförbud på grund av utebliven kontrollbesiktning.

Skatten tas ut månadsvis

Om det finns överskjutande fordonsskatt återbetalas den till den person som var registrerad ägare vid tillfället för avställning, dock betalas belopp under 50 kronor inte ut.

Fordonsskatt tas ut månadsvis om skatten inte överstiger 4 800 kronor för ett år. Det betyder att den skatt som återbetalas omfattar alla hela kvarvarande månader. Om fordonet ställs av i samband med ett månadsskifte, är det viktigt att anmälan har kommit till Transportstyrelsen senast den första dagen i månaden. Om anmälan kommer in senare så tas skatt ut för hela den månaden.

Måste ställas på igen

När det är dags att börja använda fordonet igen måste det ställas på, det är tillåtet att använda det direkt från påställningsdatumet. Att ställa på sitt fordon går till på samma sätt som att ställa av det och det görs också via e-tjänst på datorn, via Transportstyrelsens app Mina fordon, via servicetelefonen hos Transportstyrelsen eller med skriftlig begäran på fordonets registreringsbevis.

Ägaren får betala en påställningsavgift på 50 kronor. Sen måste också fordonsskatt och trafikförsäkring betalas. Fordonsägaren får räkningar automatiskt, men tänk på att det är förarens ansvar att fordonet är både skattat och besiktigat. Bra att kontrollera med försäkringsbolaget, alltså.

Annons: