Sakerna du behöver veta inför din bilresa i Europa

I flera tyska storstäder finns miljözoner där det är krav på miljödekal på vindrutan (bilden är ett montage).
Foto: ADOBE STOCK
Fordon som saknar miljödekal får inte köra in i dessa miljözoner.
Foto: ADOBE STOCK

Ska du på bilresa genom Europa i sommar? Då är det hög tid att kolla om du måste införskaffa ett internationellt körkort eller en miljödekal på bilen. 

Sommaren är en perfekt tid för att utforska Europa. Med bilen som färdmedel har du friheten att göra flera stopp längst vägen och helt anpassa din resa efter dina intressen. Men innan du packar väskan och sätter sig i förarsättet gör du bäst i att reda ut oklarheter som kanske kan uppkomma på vägen. För behöver du ett internationellt körkort på din resa och vad är grejen med miljödekaler?

LÄS MER: Bilsemester i Europa – här tankar du billigast 

När behöver du ett internationellt körkort?

Åsikterna kring när ett internationellt körkort är nödvändigt går isär. Många har åkt utomlands utan ett internationellt körkort och klarat sig utan några problem. Andra har blivit stoppade och efter mycket om och men fått köra vidare men med en dyr bot som sällskap. Transportstyrelsens råd är att införskaffa sig ett internationellt körkort om man ska köra bil i länder utanför EES-området. Det internationella körkortet fungerar nämligen som en översättning av ditt svenska körkort. Men även om du köper ett internationellt så ska det svenska körkortet alltid med på resan. Priset för ett internationellt körkort är cirka 200 kronor.

EES-länderna är: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.

Här kan du skaffa ett internationellt körkort

Caravan Club of Sweden

Kungliga automobilklubben (KAK)

Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF)

Riksförbundet M Sverige

OK Marknadsservice/Vi Bilägare

Svenska motorcyklisters centralorganisation (SMC)

LÄS MER: Transportstyrelsen: Skärp kontrollerna i miljözonerna 

När behöver du en miljödekal på bilen?

Länder som Tyskland, Frankrike, Belgien, Danmark, Österrike och Spanien har så kallade ”miljözoner”. Zonerna är ett led i arbetet med att minska utsläppen. Hur man väljer att agera och involvera utländska turister i miljösatsningen skiljer sig dock länderna emellan. 

För att få köra personbil eller husbil i Tyskland och Frankrike krävs en särskild miljödekal som monteras på vindrutan. Dekalen visar att fordonets partikelutsläpp understiger en viss nivå. Saknar du dekal får du inte köra in i de markerade zonerna och gör du det ändå kan du riskera böter och bärgning av bilen. 

I Frankrike finns två typer av miljözoner. Permanenta (ZCR) där man alltid behöver en godkänd dekal och väderberoende (ZPA) där dekal endast behövs när zonen är aktiverad. Aktivering kan ske från den ena dagen till den andra och annonseras via medier. 

Det är därför viktigt att du planerar din resa och har koll på om du passerar ett område där du kan beröras av miljökraven. 

Här kan du skaffa en miljödekal

Ska man köra bil i Frankrike kan man exempelvis inte ordna deras miljödekal till bilen på plats, utan den måste man beställa hemifrån innan man åker. Miljödekalen finns i sex färger och man kan beställa den via Green-Zones webbutik eller ansvarig fransk myndighet.

I Tyskland köper din miljödekal över disk (med hjälp av ditt registreringsbevis). Du vänder dig då till någon av de tyska bilprovningarna TÜV, DEKRA eller GTÜ, till ackrediterade bilverkstäder eller till något av den tyska trafikmyndighetens kontor.  

När du väl köpt en miljödekal är denna giltig fram till du byter vindruta eller bil.

LÄS MER: Volvo en av Europas största miljöbovar 

Annons: