Så vinterförvarar du batteriet på bästa sätt

Batteri för motorcykeln, husvagnen eller båten måste förvaras på rätt sätt.
Foto: GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

Nu börjar det bli dags att ta upp båten och ställa av motorcykeln eller husbilen.

Och sedan ska batteriet från fritidsfordonet inleda vinterförvaringen.

Det är viktigt att batteriet förvaras rätt – då sparas både pengar och energi.

Här får du 6 bra tips inför batteriets vinterförvaring.

– Med rätt underhåll och förvaring av batteriet under vintern går det att spara både tid, kraft och pengar. Vi vill, så här på höstkanten, dela med oss av vår kunskap och ge några användbara råd för att undvika att det strular till sig med batteriet, säger Tor Enlid, marketing manager på batteritillverkaren Exide Technologies Norden.

Varje vår hör sig kunder av till Exide Technologies för att batteriet i exempelvis deras båt, motorcykel eller husbil inte längre fungerar.

Felet beror oftast på att batteriet inte fått det underhåll som krävs under en lång vinterförvaring i vila.

Bästa är att ta ur batteriet

– Det gäller att regelbundet kontrollera så att vilospänningen i batteriet håller sig över 12,4 volt. Annars bör batteriet laddas. Står batteriet urladdat under lång tid blir det fördärvat, säger Christer Svensson, produktchef på Exide Technologies Norden.

Enligt honom är det bästa att ta ut batteriet ur fordonet och förvara det på en hylla över vintern.

– Ifall batteriet står fortsatt installerat i fordonen är risken att det laddas ur. Det finns ofta någon liten sak som drar ström i ett stillastående fordon. Det kan vara ett larm, en klocka eller något annat som medför att batteriet sakta blir urladdat, säger Christer Svensson.

Normal livslängsd är flera år

Batterier till båtar, husbilar och motorcyklar har normalt en livslängd på flera år under förutsättning att de sköts på rätt sätt. Alla batterier självurladdas till viss del, vilket medför att vilospänningen sjunker.

Om inte ett batteri hålls fulladdat så finns risken att det sulfateras, vilket minskar batteriets kapacitet. Ett urladdat batteri kan frysa sönder även vid normala vintertemperaturer.

6 BRA BATTERI-RÅD INFÖR VINTERFÖRVARINGEN

1. Koppla bort batteriet från det elektriska systemet vid längre tids förvaring. Ta gärna hjälp av verkstad vid urkopplandet.

2. Håll batteriet rent - torka av det med en torr trasa. Du kan också använda en utspädd sodalösning på locket.

3. Fulladda batteriet inför vinterförvaringen. Ladda det sedan vid nyår och inför återsinstalleringen till våren.

4. Förvara batteriet svalt och torrt, utan risk för frost. Ju lägre temperatur, desto mindre självurladdning. Det får dock inte bli minusgrader.

5. Underhållsladda batteriet ett par gånger under förvaringstiden. Tänk på att använda rätt sorts laddare till just din typ av batteri.

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: