Så väljer du rätt takbox

Längdskidor eller slalomskidor? Åker du bara utför fungerar en kortare takbox utmärkt.
Foto: Matjaz Boncina

Takbox på bilen är perfekt att ha till skidresan och sportlovet.

Det gäller bara att välja rätt.

Här får du veta mer om takboxar och så får du råd inför valet av takbox.

ALLMÄNT OM TAKBOXAR

Takboxar förknippas framförallt med transport av skidor, täcken och kläder. De är tillverkade är tillverkade i hårdplast för att tåla krävande vinterväder, vatten och kyla. Dessutom är de så aerodynamiskt utformade som möjligt för att minska vindbrus och bränsleförbrukning samt förbättra väghållning och stabilitet.

PLACERING AV TAKBOXAR

Takboxar placeras på biltaket i bilens takräcke, takreling eller taklist. Detta med hjälp av takboxens låsanordning.

STORLEK PÅ TAKBOXAR

Bredd

Normalt är takboxar mellan 80 till 95 centimeter breda. Vissa takboxar kallas Slim-line eftersom de inte är lika tjocka som andra takboxar.

Längd

Längden varierar vanligen mellan 200 och 225 centimeter. En lång takbox är 225 centimeter eller längre. En kort takbox är 208 centimeter eller kortare.

Höjd

Låg takbox är mellan 27 och 30 centimeter. Takbox i mellanhöjd är mellan 35 och 37 centimeter. Hög takbox är mellan 39 och 45 centimeter.

PRIS PÅ TAKBOXAR

■ Takboxar kostar från strax under 2 000 kronor upp till cirka 10 000 kronor. Som med mycket annat gäller: dyrast är bäst. Köper du en takbox som tillhör de billigaste riskerar du att den läcker vatten och lätt går sönder vid tyngre laster. De dyraste takboxarna ska ha lång hållbarhet och vara tåliga.

RÅD INFÖR INFÖR VALET AV TAKBOX

■ Fundera på vad som ska fraktas och hur ofta takboxen ska användas. Ska du använda takboxen mycket med tung last lönar det sig med all sannolikhet att investera i en dyrare variant.

■ Ska du ha med dig längdskidor måste du välja en lång takbox. Ska du ha med dig slalom eller carvingskidor kan du välja en kortare takbox.

■ Behöver du mycket plats ska du välja en hög takbox.  Ska du endast ha skidor plus några jackor är en lägre takbox passande.

■ Tänk inte bara vinter utan även sommar. Ska en cykel också transporteras på bilen gäller det att inte ha en för bred box, då kanske inte båda får plats.

KOLLA OCKSÅ FÖLJANDE:

■ Gå taxboxen att öppna från båda sidorna?

■ Går det att låsa takboxen?

TÄNK PÅ DETTA EFTER KÖPET AV TAKBOX

■ Överbelasta aldrig taxboxen. Kontrollera noga vilka vikter som gäller för din bil och den takbox du köpt.

■ Ta helst alltid bort takboxen från bilen när du inte behöver den. Det spar bränsle och bilen blir säkrare i väghållningen.

REPORTAGE: Tuffa tag när Thule testar takboxar i nya superanläggningen


Källa: takbox.org, takbox.se, enklarebilliv.se

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: