Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Guider & Tips

Publicerad 18 mar 2018 14:00

Så söker du bidrag till din laddbox – steg för steg

Bidrag för laddboxar till privatpersoner väntas öka på försäljningen av elbilar och laddbara bilar.

Men många undrar hur det går till att söka bidraget.

Så här gör du:

1. Ladda hem rätt blankett

På hemsidan naturvårdsverket.se hittar du rätt blankett för att ansöka om bidrag för hemmaladdning. Verket öppnade blanketterna den 1 februari i år och det är tillåtet att söka bidrag för boxar som efter den 1 januari i år. Boxarna ska sedan vara mindre än ett halvår gamla, du har alltså ett halvår på dig att ansöka om bidraget.

2. Vem kan ansöka om bidraget?

Privatpersoner som bekostat sin anläggning själv. Det går alltså inte att söka bidrag för laddboxar som du till exempel fått när du köpt bilen. Bidraget ska täcka faktiska kostnader.

3. Hur mycket pengar får du?

Du får 50 procent, hälften, av kostnaden för själva boxen och installationen. Men bidraget är på maximalt 10 000 kronor. Du behöver visa upp kvitto på boxen och installationen när du ansöker om bidraget.

4. Måste du äga en elbil eller laddhybrid för att få bidrag?

Nej, det är själva boxen och installationen som bidraget gäller.

5. Finns det tekniska krav på laddboxen?

Ja, den måste vara förberedd för elmätning och debitering av elkostnad. Laddboxen ska ha en fast Mode 2-kabel eller ett typ 2-uttag. Med ett typ 2-uttag måste du ha en Mode 3-kabel som passar din bil. Enligt standarden för Mode 3 följer också att laddboxen ska ha DC-skydd. Har du en äldre bil med typ 1-uttag kan du alltså välja en box utan fast kabel men med en lös Mode 3-kabel med rätt kontakt på bilsidan.

LÄS MER: Så väljer du rätt laddbox till din elbil och laddhybrid 

6. Vem får utföra installationen?

För att få bidrag måste installatören ha F-skattsedel eller motsvarande för utländska företag. Elsäkerhetslagen ställer också krav på installatören. 

7. Kan jag få bidrag för en laddbox till en parkeringsplats som jag hyr?

Ja, men bara om du har nyttjanderätt till platsen. Du behöver troligen också få ett godkännande av markägaren eller till exempel bostadsrättsföreningen för att få sätta upp en laddbox.

8. Kommer statens pengar att ta slut?

Det finns än så länge avsatt 90 miljoner kronor per år för 2018, 2019 och 2020.

9. Kan jag få bidrag till en ny box om jag ersätter en äldre?

Ja, bara installationen sker efter den 1 januari 2018 och är korrekt med jordfelsbrytare för DC-strömmar och att boxen är förberedd för elmätning.

10. Varför måste boxen ha elmätning?

Det kan komma att behövas senare för att redovisa hur mycket el du laddat i fordonet. I en energideklaration för fastigheten är det också viktigt att kunna redovisa bilens del av elförbrukningen. För att få bidrag måste boxen ha en elmätare eller vara förberedd för mätning.

Källa: Naturvårdsverket

LÄS MER: Varning för ickegodkända laddboxar och felköp