Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Guider & Tips

Publicerad 9 sep 2016 16:14

Så hittar du rätt bilpool

Sunfleet är Sveriges största bilpool med 50 000 medlemmar.

Sunfleet är Sveriges största bilpool med 50 000 medlemmar.

1/3

Foto: Sunfleet

Car2Go. Hämta bilen enkelt med en app.

Car2Go. Hämta bilen enkelt med en app.

2/3

Foto: Andreas Lindlahr / Andreas Lindlahr

DriveNow – korttidshyr en BMW. Det finns omkring 300 bilar i Stockholm.

DriveNow – korttidshyr en BMW. Det finns omkring 300 bilar i Stockholm.

3/3

Foto: Tom Kirkpatrick / EB.ANDRIUOLO BMW GROUP MEDIAPOOL

Bilpoolerna blir allt populärare - och allt fler.

Här får du en guide till bilpoolerna i Sverige.

SÅ HÄR FUNGERAR DET MED BILPOOLER

En bilpool är en slags inrättning där många personer delar på bilar och de fasta kostnaderna för bilarna. En bilpool kan drivas på flera olika sätt. De vanligaste är ideella bilpooler.

De drivs oftast som ekonomiska föreningar utan vinstsyfte. Där är det vanligt att medlemmarna får utföra någon form av arbetsinsats som behövs för driften av föreningen.

Dessutom finns det kommersiella bilpooler som drivs på affärsmässiga grunder. Där behöver medlemmarna inte utföra några arbetsuppgifter. Men kostnaderna är ofta högre än i en ideell bilpool.

De flesta bilpooler har en fast månadsavgift och sedan betalar du hyra för den tid som bilen används. Månadsavgiften ligger i de flesta fall mellan 50 och 350 kronor. Milkostnaden varierar mellan olika bilpooler och bilar, men ligger oftast mellan 20 och 30 kronor inklusive drivmedel. Dessutom betalar du en timavgift på mellan 10 och 30 kronor.

Ideella bilpooler har ofta även en depositionsavgift på mellan 1 500 och 4 000 kronor, pengar som du får tillbaka om du går ur bilpoolen.

Parkeringskostnad, reparationer, försäkring, däck och skatt ingår i priset. Själva användningen är lätt och smidig. Du bokar upp dig på schemat, hämtar bilen på någon av bilpoolens parkeringsplatser och kör sedan dit du planerat.

ALLT INGÅR – TESTA NU. Låna någon av våra hundratals BMW eller Mini utspridda i Stockholm och betala per minut – försäkring, parkering, biltullar och bränsle ingår hos DriveNow. Gå med för 49 kronor och få 20 gratisminuter! (ANNONS)

 

SUNFLEET

Sveriges mest omfattande bilpool med närmare 50 000 medlemmar. Har över 1100 bilar spridda på cirka 50 orter över hela Sverige. Anslutningsavgiften är 0 kronor.

– Vi tog bort anslutningsavgiften i mars i år och det har gett stor positiv effekt på medlemstillväxten, säger Rasmus Trygg, tf marknadschef på Sunfleet, till Allt om bilar.

Månadskostnaden varierar mellan 0 och 999 kronor för fasta medlemmar.

– Vi har fyra olika medlemskap för att möta olika människors bilbehov på ett bättre sätt. Det vanligaste medlemskapet, Small, kostar 169 kronor i månaden, säger Rasmus Trygg.

Sunfleet startade redan i slutet av 90-talet i form av ett utvecklingssamarbete mellan Volvo och biluthyrningsföretaget Hertz. I dag är Sunfleet ett eget företag med Volvo som huvudägare,

– Vår bilflotta utökas hela tiden. Allra snabbast i Stockholm där vi i dagsläget har 380 bilar, säger Rasmus Trygg.

En stor andel av Sunfleets bilar kommer från Volvo, är miljöklassade och maximalt ett och ett halvt år gamla. Kortast möjliga hyrtid är en timme.

Priset per timme varierar mellan 15 kronor och 80 kronor beroende på bilmodell. Dygnspriset är som lägst 259 kronor och som högst 639 kronor. Priset per kilometer är antingen en eller två kronor beroende på bilmodell.

 

CAR2GO

Ägs av tyska fordonstillverkaren Daimler och finns i 30 städer i åtta länder. Den första etableringen i Sverige skedde i december 2014 i Stockholm med 250 bilar. Med hjälp av Car2gos app är det möjligt att hitta närmaste bil, reservera den och låsa upp den. Nyckeln sitter i. Sedan är det bara att köra och slutligen parkera. Priset är fyra kronor per minut, 165 kronor i timmen eller 650 kronor per dygn. Inga månadsavgifter eller hyresabbonemang tillämpas, som för många andra bilpooler.

 

MOVE ABOUT

Grundades 2007 av entreprenörer. Erbjuder enbart elbilar och laddar bilarna med elektricitet från förnyelsebara energikällor. Elbilspoolen består huvudsakligen av Nissan Leaf. Elbilarna har batterier med en räckvidd på cirka 15 mils stadskörning per laddning. Toppfarten är 145 kilometer i timmen. Move about är verksamt i Göteborg och Helsingborg. Månadsavgiften är 124 kronor. Timpriset varierar mellan 59 kronor och 99 kronor beroende på tid på dygnet. Kvällstid är billigast. Priset för en heldag (06-23) är 499 kronor.

 

STOCKHOLMS BILPOOL

Stockholms Bilpool är en ekonomisk förening med tolv bilar - varav hälften Ford – utspridda i Stockholm. Föreningen - med cirka 90 medlemmar - köper och förvaltar bilar samt hyr ut dem till medlemmarna till självkostnadspris. Medlemsinsatsen är 4 000 kronor för privatpersoner. Månadsavgiften är 150 kronor. Bilarna byts ut när de är tre till fyra år gamla. Timskostnaden varierar mellan 23 kronor och 29 kronor beroende på bilmodell. Lägsta dygnkostnad är 230 kronor och högsta 290 kronor. Priset per kilometer är 2,35 kronor.

 

GÖTEBORGS BILKOOPERATIV

Är en ekonomisk förening med bilpool i Göteborg. De drygt 20 bilarna byts med tre och ett halvt års intervall. Toyota är märket som dominerar. Det gäller att vara medlem i föreningen för att få använda bilarna. Insatsen för en privatperson ligger på 3 500 kronor. Årsavgiften för privatpersoner är 950 kronor. Kostnaden per timme varierar mellan 19 kronor och 25 kronor beroende på bilmodell. Kostnaden per dygn varierar mellan 228 kronor till 300 kronor. Kilometerpriset varierar mellan 2,70 kronor och 3.20 kronor.Förenings styrelse avgör vilka medlemsansökningar som ska beviljas och vilka som ska avslås.

 

BILPOOLEN.NU

Är en del av aktiebolaget Bilpoolen AB som bildades 2007 i Stockholm. Kompenserar för alla koldioxidutsläpp som verksamheten för med sig. Kompensationen sker genom upphandlande av utsläppsrätter tillsammans med ett utpräglat och genomgående miljötänk. Har tio procent supermiljöbilar i sin bilpark. I den finns elbilen Nissan Leaf samt hybriden Opel Ampera och Renault Megane Diesel. Det finns tre olika prisalternativ. Bilpoolen 400 är det alternativ som kommer närmast den egna bilen och kostar 475 kronor i månaden. Priset per timme varierar mellan 25 kronor och 30 kronor beroende på bilmodell. Priset per kilometer varierar mellan 1,25 kronor och 1.98 kronor.

 

DRIVENOW

Är ett samarbete mellan hyrfirman SIXT och BMW, som äger Mini. Har 300 bilar i Stockholmsområdet. Det handlar om sex olika modeller av BMW och Mini. Bland dem finns BMW 2-serie Cabriolet samt elbilen BMW i3. Registreringsavgiften är 290 kronor medan minutkostnaden varierar mellan 4,50 kronor och fem kronor beroende på val av bilmodell. Stor bilen still och är låst är minutkostnaden 2,50 kronor. Priset per dygn är 1 299 kronor. DriveNow har inga löpande års- eller månadsavgifter.

 

SNAPPCAR

Är en bildelningstjänst för privatpersoner som grundades 2011 i Holland. Har cirka 15 000 medlemmar i Sverige fördelade på städerna Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås och Örebro. Bland bilarna finns Fiat Grande Punto, Citroen C5 och Peugeot 307. Bilägarna sätter sina uthyrningspriser själva. En mindre personbil brukar kosta cirka 250 kronor per dag och en familjebil cirka 450 kronor.

 

Gör dig av med bilen för gott – se vad du kan få för den här