Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så får du bränslet att räcka längre i vinter

Foto: ULF RYD
Expert Jan-Erik Berggren kollar att däcken är bra.
Foto: MARCUS ENGSTRÖM

Fullt blås med värme på vindrutan.

Tunga och välmönstrade vinterdäck.

Djup snö och drivor.

Det är inte lätt att spara bränsle i vinterföret. Men det går.

Här är 7 bra knep i vinter.

1. Gasa försiktigt

På sommaren är hastigheten direkt avgörande för bränsleförbrukningen och det gäller förstås även på vintern. Men för det mesta håller vi nere farten på grund av väglaget vilket betyder att förbrukningen stannar på hygglig nivå. Men istället kanske vi stressar fram, gasar för snabbt mellan stoppen och kanske spinner i väg. Onödigt. Var extra varsam med gaspedalen – det tjänar både du och dina vänner i trafiken på. Ecodriving är extra viktigt på vintern.

2. Tomgångskörning

Det är förstås frestande att låta bilen gå på tomgång medan du borstar snö och skrapar is. Men då sticker förbrukningen iväg snabbt, snabbt. Det är inte bara förbjudet att stå länge på tomgång, där är dyrt också.

3) Motorvärmare

Ett bra alternativ till tomgångskörning är motorvärmare. Det är bra för motorn och riktigt bra för en låg bränsleförbrukning. Motorn kan köras snabbare på arbetstemperatur vilket ger låga funktioner.

LÄS ÄVEN: Bästa vinterdäcken i stort test 

4) Håll bilen fri från snö och is

Borsta bort snön ordentligt och gör allt du kan för att inte få in en massa snö i bilen. Mycket snö på vindrutan och mycket snö i bilen resulterar i en massa onödig imma som du behöver blåsa bort med varmluft, vilket kostar energi och pengar.

5) Använd ac:n sparsamt

Det är kallt, kallt i bilen och du öser på med varmluft. Ac:n står på 29 grader och du är nära att brinna upp i din tjocka dunjacka när du kommer fram till jobbet. Stol- och rattvärme är effektivare för att värma dig än klimatanläggningen så använd den sparsamt. Det sänker förbrukningen på bilen.

LÄS MER: Så klarar du snökaoset allra bäst – 7 viktiga tips 

6) Däck och lufttryck

Det går tungt att köra i snö och det märks direkt på bränsleförbrukningen. Kör 30 mil i snö och 30 mil på torr vinterväg i samma fart och du märker skillnad. Men för att det ska rulla så smidigt som möjligt på alla underlag är det viktigt att däcken har rätt lufttryck. Och att det är bra däck.

7) Underhållsladda batteriet

Batterier gillar inte kyla och bilens batteri är allt viktigare för flera funktioner i bilen. Bland annat så kommer stopp-start-funktionen – som sänker bränsleförbrukningen – att sluta fungera om batteriet inte är fräscht. Ett sätt att alltid köra med ett bra batteri är att underhållsladda det. Experterna säger att batteriet bör laddas en gång per månad, även om du använder bilen då bilens generator inte laddar batteriet tillräckligt bra. En bra batteriladdare kan du snabbt tjäna in på färre batteribyten och lägre bränsleförbrukning.

LÄS ÄVEN: Det behöver du veta om vinterdäck 2017 

Annons: