Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Guider & Tips

Publicerad 2 nov 2016 10:25

Så får du batteriet att hålla i vinter

Foto: Jayzynism - Fotolia / JAYZYNISM - FOTOLIA 101580798

Kyla är bilbatteriets värsta fiende.

Och nu går vi mot kallare tider.

Här får veta hur du ska få ditt bilbatteri att hålla över vintern.

– Batteriet är hjärtat i bilens elsystem. Den dagen batteriet inte funkar går inte bilen igång. Och speciellt vid sträng kyla ska man vara mycket uppmärksam när det gäller batteriet. Kylan innebär att det krävs mer ström, säger batteriexperten Christer Svensson till Allt om bilar.

Han är produktchef startbatterier Norden hos batteritillverkaren Exide Technologies och ger här några av sina bästa råd när det gäller att få bilbatterier att hålla över vintern.

1. KÖR BILEN EXTRA LÅNGT VID STRÄNG KYLA

”Är det minus 18 grader eller kallare behöver du köra bilen en kvart för att kunna återladda den strömmängd som gick åt vid starten. Laddningsmottagligheten blir sämre ju kallare det är och även batteriets kapacitet sjunker med sjunkande temperatur. Den beräknas gå ner med en procent per grad. Generellt gäller att ett batteri mår bäst när det används regelbundet.”

2. SKAFFA BATTERILADDARE

”Det är alltid en god idé att ha en egen laddare som man kan använda vid tillfällen då det finns behov för stödladdning, till exempel under perioder då kylan håller i sig eller om bilen står avställd en längre tid. Koppla batteriet till laddaren i garaget och låt laddningen stå på över natten så kommer det upp i full kapacitet. Se till att laddaren har intelligens i form av mikroprocessor-styrning. Då sker laddningen på ett kontrollerat sätt."

3. KOLLA BATTERIETS HÄLSA

"Gör hälsokontroll och kolla batteriets status - helst på verkstad – med jämna mellanrum. Ett utmärkt tillfälle att göra det är när du låter byta till vinterdäck. Då får du reda på hur stora chanser batteriet har att klara den kommande vintern. På bilverkstäder finns mätare som bedömer hur batteriet mår."

4. SPARA INKÖPSKVITTOT

”Normalt håller ett bilbatteri 5 till 7 år så därför kan det vara bra att hålla koll på hur länge man haft sitt batteri, till exempel genom att spara kvittot från inköpstillfället. Det gäller att låta byta batteriet i tid – innan det blir uttjänt."

5. HÅLL RENT

"Dagens batterier kräver inte lika mycket skötsel som batterierna förr. Men det är viktigt att det hålls rent, inte minst ovanpå locket. Ifall det är smutsigt kan du använda ett lämpligt tvättmedel eller en utspädd sodalösning att torka bort med. Håll även poler och polanslutningar rena, polera och torka bort eventuella beläggningar och smörj vid behov in förbandet med vaselin eller fett att skydda mot eventuella nya beläggningar.”

 

Bilbatteri - så laddar du batteriet på rätt sätt