Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

GUIDE: Vi hjälper dig att välja rätt takbox

Allt fler köper mindre bilar för att pressa ner bränsleförbrukningen och utsläppsnivåerna.

Och då kan det bli trångt på semesterresan, sensommarutflykten eller höstlovstrippen.

Lösningen är en takbox som trollar bort stora delar av lasten.

Här är några saker du ska tänka på när du väljer takbox samt en liten guide till vilka lastmöjligheter som finns.

Rätt takräcke:

Det finns två sätt att montera takräcke på en modern bil. Den första och enklaste är att pressa fast räcket på bilens rails. Gör du det är det viktigt att köpa fästen, eller fötter som det också kallas, till räcket som passar bilens rails. Alla bilar har olika typer av rails och du behöver köpa fästen till precis din bil. Det är också viktigt att railsen håller för påfrestningen av ett räcke med box. Det finns bilar med plastrails som inte klarar en box. 

Har din bil inte rails, eller rails som inte klarar belastningen, så kan du ändå montera takräcke och då kläms fästena ofta fast vid övre dörrkarmen.

Moderna takräcken är formade som en flygplansvinge och anledningen är att då slipper du det vinande ljud som äldre, fyrkantiga, räcken skapade. Det är väldigt stor skillnad på moderna "vingar" jämfört med äldre räcken.

Montera tackräcket där railsen har små anvisade fästpunkter. Har du inga rails så kontrollera anvisningarna för takräcket angående hur tätt fästpunkterna ska sitta. En bra tumregel är mitt över dörrarna. Thules räcke WingBar fungerar mycket bra med lågt vindbrus.


Rätt takbox:

Det finns en rad olika takboxar på marknaden, mer om det längre ner, och du ska försöka hitta en box med rätt storlek. Det är också stor skillnad på lås och gångjärn på boxar så titta extra noga på det när du väljer box. Jag föredrar moderna boxar med skjutlås i mitten. De går att öppna och stänga med en hand vilket är bra om du behöver pressa ner någon sida av locket. Ett exempel är Thules box Motion XT (nedan) som har Thules Power-Click-låsning och som rymmer 300 liter.

JÄMFÖR PRISER: Hitta billigaste priset på Thule Motion XT just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Thule Motion XT.

Montera rakt och i mitten:

Tänk på att skjuta boxen till mitten av bilens tak och att den ligger rakt utmed bilen för att inte skapa onödigt luftmotstånd. Har du en bred takbox kanske du vill kunna öppna den från två håll och då är det bra om det sitter på mitten. Moderna boxar har ett fäste av klammertyp så har du bara boxen på taket med klamrarna runt räcket så är det enkelt att skjuta boxen till rätt plats. Glöm inte att kontrollera så att du kan få upp bagageluckan utan att den tar i takboxen.

Plocka av box och räcke:

Moderna boxar och räcken är lätta att plocka av och det är bra då både boxar och takräcken ger ökat luftmotstånd och därmed ökad bränsleförbrukning. Så plocka av box och skruva bort räcket när du inte ska använda det.

Packa inte för tungt:

Det är viktigt att kontrollera hur stor last din bil klarar av på taket. En bra tumregel är att en bil klarar cirka 100 kg på taket men då behöver du räkna bort cirka 25 kg för takbox och räcke. Därmed blir det cirka 75 kg kvar till väskor och annat på taket.

LÄS MER: Här är Sveriges bästa rastplatser – län för län

Här är några olika boxar att välja på

Traditionell skidbox:

De traditionella skidboxarna är ofta tunna och breda för att det passar skidor bra. De är bra för att luftmotståndet är lågt. Det är också bra med en skidbox som du kan öppna från två håll, kom bara ihåg att aldrig öppna båda sidorna samtidigt. Ett exempel på en tunn skidbox är Packline F Sport som är hela 225 centimeter lång och rymmer totalt 420 liter.

JÄMFÖR PRISER: Hitta billigaste priset på Packline F Sport just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 


Packbox:

Vi kan kalla de lite större boxarna för packbox eftersom de ofta är lite högre och därmed rymmer rejäla väskor och ofta också till exempel både skidor och pjäxväskor. Här är det viktigt att tänka på att mäta bilens nya totalhöjd. Det har hänt mer än en gång att bilar med höga takboxar fastnar i parkeringsgarage. Tänk också på lastvikten för även om det får plats mycket i boxen kanske inte ditt biltak klarar så mycket vikt. Lastar du väskor och tunga saker så försök att lägga den tyngsta vikten nära fästet på takräcket. Och tänk på att du måste kunna låsa locket ordentligt. Ett exempel är Thules klassiker Touring M som rymmer 400 liter.

JÄMFÖR PRISER: Hitta billigaste priset på Thule Touring M just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 


Halv packbox:

Det finns så kallade halvboxar som bara är halva takets bredd. De kan vara bra om du till exempel vill lasta något annat på den andra halvan. Halvboxar går också bra att kombinera med en cykelhållare. Även halvboxar finns låga och höga och även här är det viktigt att montera dem rakt och i linje med bilen. 

Tygbox eller tygväska:

Det finns också packboxar som inte är av plast eller glasfiber utan i stället som stora mjuka väskor. De monteras på samma sätt som vanliga takboxar, på ett räcke och i mitten. Även här är det viktigt att se till att de är stängda. Ett exempel är Thules väska Ranger med en lastkapacitet på 280 liter och 50 kg.

JÄMFÖR PRISER: Hitta billigaste priset på Thule Ranger just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 


Box på dragkrok:

Ibland kan det vara jobbigt att lyfta upp saker i en takbox, speciellt om du har en hög suv eller en bred bil. Det här heller inte så enkelt att lasta i och ur takboxen om hela sidan av bilen är smutsig. Då kan en packbox till dragkroken vara ett alternativ. Ofta rymmer de lite mindre och har en liten annan form vilket ställer andra krav på lasten. Även här är det viktigt att kontrollera hur stor last du får ha på dragkroken. Det kan också vara bra att köpa en box som går att fälla för att enklare komma in i bagageutrymmet. Ett exempel är Thules BackSpace som rymmer hela 300 liter. 

JÄMFÖR PRISER: Hitta billigaste priset på Thule BackSpace just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Annons: