Lär dig snålköra – så sparar du på soppan

Spara på både pengar och miljö – lär dig snålköra din bil.
Foto: Agrigorjeva / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

Ecodriving är inte bara bra för miljön, det hjälper dig att även att spara pengar. Här är 14 tips som hjälper dig att bli en mer sparsam bilförare.

Körstilen

1. Kör med framförhållning

Det handlar helt enkelt om att undvika hårda inbromsningar. Håll avståndet till bilen framför och rulla fram mot korsningar (koppla inte ur men släpp gasen). Använd trafikappar och lyssna på trafikrapporter för att undvika tät trafik och eventuella olyckor/stopp.

2. Växla tidigt

Växla snabbt från ettan till tvåan och välj sedan att hoppa från tvåan till fyran, eller från trean till femman, om trafiken tillåter. Växla innan motorn når 3 000 varv/minut. De flesta moderna bilar kan du köra på femte växeln i 50 km/h – och högre växlar gör att bilen drar mindre bränsle. Har du automatlåda är det läge att lägga växeln i neutralläge vid längre stopp.

3. Jämnt tryck på gasen

Kör så jämnt som möjligt och håll hastighetsgränserna. Japp, lika enkelt som det låter. Lägre hastighet sparar bränsle. Har vägen flera körfält kan det vara en idé att utnyttja dem för att kunna hålla den jämna farten – men kör inte slalom.

4. Motorbromsa

Varje gång du kan motorbromsa – gör det! Släpp gasen helt, i tid, och växla ner innan motorvarvtalet minskat till 1 200–1 300 varv/minut (då börjar motorn förbruka bränsle igen). Kom dock ihåg att bromsarna behöver ”motioneras” så sluta inte använda dem helt.

5. Rulla i nerförsbackar

Är backen tillräckligt kraftig så kan du låta bilen rulla utan gas. Kommer det sen ett motlut, och du har tillräckligt med fart, så kan du använda en hög växel utan att behöva trycka hårdare på gaspedalen för att ta dig upp.

Bilen

6. Välj rätt bil

Behöver du verkligen den absolut största bilmodellen? Kanske är det smartare för både dig, din plånbok och miljön att köra en mindre bränsletörstig bil och kanske hyra en större när det behövs mer lastutrymme? Att gå med i en bilpool kan också vara ett alternativ.

7. Serva bilen

Att serva bilen kanske känns självklart men det kan inte nog betonas hur viktigt det är för att hålla nere allehanda kostnader. Följ serviceschemat i instruktionsboken och byt oljor och filter i tid.

8. Tvätta regelbundet

Bilen håller längre om du tar hand om den, och det gäller verkligen inte bara motorn. Tvätta bilen ofta, skölj bort salt och annan smuts. Allt som ser till att bilen inte rostar är av godo. Kom dock ihåg att tvätta bilen i en gör-det-själv-hall och inte ute på gatan. Självklart kan du även använda en automattvätt, men att tvätta för hand gör att lackglansen håller längre.

9. Ta bort takboxen

Använder du inte takboxen så ta bort den direkt, annars ger det högre luftmotståndet betydligt högre bränsleförbrukning. Se även till att rensa bagageutrymmet – ju tyngre bilen är desto mer soppa går åt.

10. Håll koll på energin

En energislukare i bilen är AC:n. Använd den med sunt förnuft. Detsamma gäller bilens övriga elektriska apparater – behöver du verkligen stolsvärmen påslagen? Ett batteri som slits ut i förtid är ingen bra affär vare sig för dig eller för miljön. Därför kan en modern batteriladdare vara ett bra inköp.

11. Skaffa motorvärmare

En motorvärmare ser till att slitaget på motorn blir så litet som möjligt kalla morgnar – och värmaren hjälper faktiskt ända upp till en utomhustemperatur på +10 grader. Den ser till att hålla oljan smidig och att starten inte drar alltför mycket bränsle. OBS! Undvik alltid att låta en kall motor gå på tomgång.

LÄS MER: Miljöfarligt att starta en kall bil

Bränslet

12. Följ strömmen – välj el

Det är ingen hemlighet att om du ska välja den ultimata miljöbilen är det elbil som gäller. Men de kostar ju, än så länge, rätt mycket här i Sverige. Kör du långa sträckor dagligen så är diesel ofta att föredra, men i stadstrafik och på kortare sträckor kan bensindrivna bilar vara ett bättre alternativ för motorn. Hybridbilar kan vara en gyllene medelväg eftersom de kan gå på el i stan/på korta sträckor, men var beredd på att de drar desto mer på motorvägen.

Däcken

13. Välj rätt däck

Rätt storlek på däcken är viktigt, välj inte bredare än vad som behövs. Du ser enkelt i registreringsbeviset vilka däck tillverkaren spikat för din bil.

14. Undvik slitage

Däcken slits, så är det ju. Men de slits mindre vid lägre hastigheter så kör inte onödigt fort. Och kom ihåg att kontrollera däcktrycket vid varannan tankning.


Byta till snålare bil? Se vad du kan få för din gamla bil här


Källa: Trafikverket.se

FAKTA

Sparsam körning sparar pengar

De flesta tips som gör dig bättre på ecodriving, och till en mer miljövänlig bilförare, handlar i slutändan om minskad bränsleförbrukning. Praktiserar du en mer sparsam körning kan du minska din bränsleförbrukning med 4–10 procent, enligt Trafikverket. Det innebär 500–1 500 kronor/år, men kan självklart bli ännu mer om du även tänker sparsamt i ditt övriga billiv.

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: