Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Guider & Tips

Publicerad 14 okt 2015 09:51

Köpa vinterdäck på nätet – tänk på det här

Gör rätt från början så att du inte får på vinterdäcken för sent!

Gör rätt från början så att du inte får på vinterdäcken för sent!

Foto: mariakraynova/Thinkstock

Att köpa däck blir allt vanligare online.

Men det finns en hel del att tänka på med däckköp på internet.

Här får du veta mer.

TA REDA PÅ VILKET DÄCK DIN BIL BEHÖVER

Om du vill köpa däck på nätet måste du veta vad du är ute efter till skillnad mot om du går till en vanlig däckhandlare och låter den välja lämpligt däck. Allt fler däckbutiker på nätet erbjuder en kvalificerad sökfunktion. Det enda som krävs är din bils registreringsnummer. Då får däckbutiken veta vilken sorts bil du har och vilka däck som är mest passande till den.

Tänk också på att många däck med samma namn och samma beteckning finns i flera utföranden och olika specifikationer. Belastningsindex måste stämma med bilens vikt. För lågt kan ge körförbud. För högt kan innebära omtypning till högre totalvikt, vilket kan medföra att du, till exempel, inte längre får dra din husvagn. Belastningsindex-siffran står på däcket, ofta nära hästighetsindex. Den kan sedan översättas i särskilda tabeller. Några exempel är: 99-775 kilo, 91-615 kilo, 84-500 kilo.

VÄLJ EN BRA DÄCKBUTIK

Ta reda på framförallt detta:

1. Är sortimentet varierat?

2. Finns det tillgång till snabb support och kundtjänst?

3. Finns det gott om information?

4. Finns det möjlighet att få hjälp med monteringen?

5. Kommer det nya modeller med jämna mellanrum?

LÄS MER: Välj rätt motorvärmare i vinter

JÄMFÖR PRISER

Det kan skilja mycket i pris mellan olika nätbutiker beroende på vilken leverantören är. Kolla runt på nätet efter attraktiva priser och håll även utkik efter olika rabatter och säsongserbjudanden. Du kan tjäna en rejäl hacka.

KOLLA FRAKTEN

Det är viktigt att du kollar om fraktkostnaden ingår eller inte. Oftast ingår den inte. Då får du räkna på totalpriset och inte bara däckens kostnad.

UNDERSÖK GARANTIERNA

Undersök om däckbutiken erbjuder några garantier. Då har du möjlighet att reklamera däcken om du inte skulle vara nöjd.

VÄLJ ADRESS

När du bestämt dig för däcken är det bara att klicka vidare och beställa. Däcken kommer att levereras till den adress du uppgett. Det kan vara din hemadress eller så kan du välja att skicka däcken direkt till en däckverkstad för montering.

MONTERA SMART

Om du inte har bestämt dig för hur du ska göra med monteringen kan det löna sig att acceptera ett erbjudande om att få hjälp av en bestämd verkstad till ett bra pris. Däckbutikerna brukar ha sådana erbjudanden.