Köpa, dela eller hyra bil – vad är billigast?

Månadskostnaden för en ny XC60 är omkring 6 500 kronor, vilket bland annat räcker till 4 veckors bilsemester (600 mil) och tio vanliga resor/månad.
Foto: VOLVO

Fråga nr 1 i bilbranschen: Diesel, bensin, hybrid eller el? Men på plats 2 bland de heta frågorna kommer: Ska jag köpa, leasa, dela, hyra eller låna?

Testfakta har ställt bilköp mot bildelning och vanlig hyra. Här kan du se vad som är billigast – och vad som passar dig bäst.

Allt om Bilar har tidigare skrivit om att det i vissa fall varit billigare att privatleasa en bil jämfört med att köpa den. Ja, Motormännens undersökning visade ju till och med att det kan vara dyrare att köpa en begagnad bil! 

Är det traditionella bilköpet på väg att dö ut? Testfakta har tillsammans med Konsumentverkets sajt Bilsvar kollat på frågan från ett annat håll – hur mycket bildelning eller hyrbilstimmar får du för de pengar du ”sparar” på att inte äga din bil?

Testfakta valde en Volvo XC60 som, om den köps ny, kostar omkring 6 500 kronor i månaden.

– Många har svårt att förstå hur mycket en ny bil kostar. Värdeminskningen märks först när man säljer bilen, säger Torbjörn Noaksson på Konsumentverket till Testfakta.

Summan 6 500 kronor kan jämföras med en XC60 från 2016 som kostar 4 500 kronor i månaden, samt en V70 från 2007 som kostar 3 000 kronor i månaden. 

Bilpool i fyra semesterveckor

Vad räcker då 6 500 kronor/månad till när det gäller dela bil eller hyra bil?

Ja, hos Sveriges största bilpool Sunfleet får du använda en likadan XC60 under fyra semesterveckor (600 mil) plus tio resor/månad, där varje resa inte överstiger fyra timmar.

När det gäller hyrbil, i det här fallet hos Cirkle K,  så kan du även här för 6 500 kronor ha en premiumbil under fyra semesterveckor (600 mil). I priset ryms det också 23 helgresor (25 mil/tripp).

Naturligtvis räcker pengarna för de äldre modellerna, 2016 och 2007, inte riktigt lika långt. Men det tål ändå att jämföras för att se vad som passar just dig bäst. 

Behöver du bara bil på semestrar samt på till exempel hälften av årets alla helger – ja, då kan det verkligen löna sig att se över exempelvis bildelningsalternativet. För 3 000 kronor i månaden (Volvo V70 -07) så får du exempelvis bil i fyra semesterveckor samt 9 helgresor (25 mil/tripp) under ett år.

Bilar står parkerade 95 procent av tiden

– Vi har medlemmar som använder bilarna spontant mitt i veckan ett par timmar för att handla, som har stående resor – till exempel till stallet, eller åker bort till landet en till två gånger i månaden. Vi har också de som gör en längre resa på sommaren, säger Sunfleets marknadschef Sandra Ryberg till Testfakta.

Bland andra bilpooler kan nämnas Bilpoolen.nu, Snappcar, elfordonspoolen Move about och de icke kommersiella bilpoolerna inom Bilpoolernas Riksförbund.

Forskning på Stockholmstrafiken visar att bilarna står parkerade 95 procent av tiden – och 30 procent av tiden när de ändå körs spenderas i jakt på en parkeringsplats.

– Bilen är fantastisk som individuellt fordon, men vi måste ifrågasätta om alla behöver äga var sin bil, säger Gröna bilisters talesperson Martin Prieto Beaulieu till Testfakta.

Här kan du läsa mer om testet, få fler jämförelser (taxi till exempel) och se hur Testfakta tagit fram resultatet.

LÄS ÄVEN: Bilpool – så fungerar det 

LÄS ÄVEN: 10 tips – så gör du din bästa bilaffär 

LÄS ÄVEN: Privatleasing billigare än att köpa bil 

Annons: