Knepen för att göra din bil mer värd

Allt fler svenskar köper begagnat efter att den nya fordonsskatten trätt i kraft.
Men på andrahandsmarknaden finns det många fällor – som sänker värdet på din bil.
Här går vi igenom knepen för att få ut så mycket som möjligt för den.

1. Tvätta bilen ordentligt

Foto: Shutterstock

Första intrycket är som bekant viktigt.
Enligt en undersökning från Sifo tvättar 30 procent av svenskarna sin bil en gång i månaden, men kanske borde den siffran vara högre. En ren bil signalerar att den är väl omhändertagen och lugnt körd. Dessutom minskar det risken för att smuts, snöslask och salt repar lacken.

Tvätta på en mack – i automattvätt eller manuellt. Då smutsar du inte ner naturen och slipper vanliga missar, såsom smutsiga svampar som repar ytan. Måste man "fultvätta" hemma är det viktigt att inte göra det nära dagvattenbrunnar, där däckpartiklar, bränslerester och vägmaterial kan rinna ner.


2. Rengör bilen invändigt

Foto: Shutterstock

Det är väldigt viktigt att bilen ser fräsch ut även på insidan. Här är sju steg du bör gå igenom om det är smutsigt eller luktar illa i kupén:

1. Plocka ut lösa föremål och skräp.
2. Ta ut golvmattorna och rengör dem, gärna med högtryckstvätt.
3. Spraya lätt med rengöringsmedel på instrumentpanel och övriga hårda ytor. Dammtorka dem sedan.
4. Spraya fönsterputs på insidan av rutorna och backspegeln. Kom ihåg rutan i instrumentpanelen om det finns en sådan.
5. Dammsug säten och resten av interiören. I många bilar kan man även lyfta upp sitsarna bak för att riktigt komma åt där under. Fortsätt med övriga ytor, de främre stolarna måste flyttas för att det ska gå att komma åt riktigt bra i alla skrymslen. Använd ett smalt munstycke för att nå in i smala områden mellan framsäte och handbroms. Missa inte att hålla isär sömmarna på sätena där det gärna gömmer sig smuts.
6. Finns det fläckar på sätena? Spraya på sätesrengöring och skrubba med borste. För läder­säten appliceras rengöring och därefter någon form av återfuktning.
7. Spraya din ­favoritlukt på säten, tak och i luftventilerna.


3. Fixa de enkla felen

Foto: Shutterstock

Det finns lackstift och reperationskit att köpa för att fixa mindre skador, exempelvis små stenskott. Se också till att alla lampor fungerar som de ska. Andra saker kan vara svårare att laga på egen hand, men är ofta ännu viktigare för andrahandsvärdet. Trasig AC, elfel eller missljud kommer sannolikt att sänka värdet mer än vad det kostar att lämna in bilen på verkstad.


4. Se till att däcken är hyfsat fina

Foto: Shutterstock

Enligt en undersökning från KVD är dåliga däck en vanlig anledning till att köpare drar sig ur en affär. Det kanske inte är så svårt att köpa och byta på egen hand, men det finns uppenbarligen andra som tycker det. Förmodligen är de då också redo att betala lite extra för dem.

Se också till att däck respektive fälgar ser rena och fina ut. Även däck med många mil kvar kan visa torrsprickor, vilket får dem att se gamla och uttjänta ut. Piffa upp dem med lite däckglans och rengör fälgarna med fälgrengöring.


5. Skydda bilen från rost

Foto: Shutterstock

En bubbla i lacken eller en rödbrun strimma längs hjulhusen – det kan vara tecken på att din bil är på väg att gå en för tidig död till mötes. De flesta tillverkarna erbjuder numera rostskyddsgaranti i 12 år. Det finns dock en hake. Reglerna täcker bara rost som kommer inifrån, exempelvis sådan som börjar inuti en balk.

Men att rengöra bilen regelbundet gör den mindre rostbenägen. På så sätt får du bort frätande ämnen som bidrar till att karossen korroderar. Välj helst ett riktigt bilschampo när du tvättar. Diskmedel och andra produkter kan vara lika effektiva, men risken finns att lacken torkar ut och blir mer sårbar för påfrestningar.

Om bilen redan börjat rosta går det ibland att råda bot på problemen på egen hand med finkornigt sandpapper och rostskyddsprimer.


6. Snygga bilder och en bra annons

Foto: Volvo Cars

Ta bra bilder när du lägger upp din annons, gärna från flera olika vinklar.
Tänk på att du konkurrerar med flera andra säljare och försök att sticka ut. Ta bilderna med en riktig kamera, eller beskär dem åtminstone så att de inte får det avlånga mobilformatet med vita kanter som man ser allt för ofta på annonssajter. Klassiska miljöer som brukar gå hem är i kvällssol eller framför en havsutsikt.

Skriv en bra och ärlig text till. Den ska vara informativ utan att vara allt för detaljerad. Kolla för stav- och grammatikfel innan du lägger upp annonsen. Ljug eller överdriv inte för mycket, då blir det bara problem när en potentiell köpare kommer.


7. Dragkrok, servicebok och oljor

Foto: Shutterstock

För många köpare är dragkrok ett måste och de är ofta villiga att betala mer för en bil som har det. I flera fall lönar det sig att montera en dragkrok på bilen innan du säljer den. Det gäller i störst utsträckning för kombi, SUV och andra bilar som kan dra tungt.

Viktigt för desto fler är en nybesiktad bil utan anmärkningar och en noggrant ifylld servicebok. Se till att alla papper är på plats och i sin ordning, det skapar trygghet hos köparen.

En lite mer påläst intressent kan även kontrollera motoroljan. Är den mörk och smutsig ger ett dåligt intryck av hela bilen, medan nybytt olja signalerar att du tar hand om den. Det lönar sig i princip alltid att se över oljan och att byta filter innan en försäljning.

Annons: