Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Guider & Tips

Publicerad 10 jun 2019 10:47

Här är Sveriges bästa rastplatser – län för län

Årets rastplatser har granskats utifrån bland annat tillgänglighet och skötsel.

Årets rastplatser har granskats utifrån bland annat tillgänglighet och skötsel.

1/2

Foto: SHUTTERSTOCK

2/2

Foto: SHUTTERSTOCK

Slipp toabesök i vägrenen, dåliga uppställningsmöjligheter och osäkra parkeringsfickor. Nu är M Sveriges granskning som utsett de bästa rastplatserna i Sverige här – och de gör vägarna mycket säkrare.

Vi alla har varit med om det. Den specifika tröttheten som kommer efter att ha suttit i en bil någon timme för länge. Ögonen som svider, benen som somnade för elva mil sedan, sällskapet i bilen som inte längre är något vidare sällskap och främst – blåsan som inte tillåter många minuter till bakom ratten. 

Man kommer fram till en rastplats, alla flyger ut ur bilen och... möts av skylten ”ur funktion” på toadörren. Toalettrullen plockas fram ur handskfacket och långsamt börjar vandringen in i skogen för att hitta en lämplig buske.

LÄS MER: Pommes frites gör dig till en sämre bilförare 

Både bekvämlighet och säkerhet

För att slippa de ofrivilliga skogsbesöken kommer nu äntligen M Sveriges lista över alla länens bästa rastplatser. Den som hjälper dig redan innan att ta reda på var du kan ta dina ultimata stopp på resan.
Runt 250 rastplatser runtom i landet har granskats utifrån parkerings- och uppställningsplatser, säkerhet, toaletter, skötsel, lekutrustning, promenadstråk, belysning och skyltning. 

Och rastplatser är viktigt för annat än bara toa- och lekstopp.

– Rastplatserna har stor betydelse för trafiksäkerheten. Under långa resor är det viktigt att kunna ta pauser för att vila. En trött förare är lika farlig som en onykter förare, berättar Heléne Lilja, chef för kommunikation och samhälle på Riksförbundet M Sverige i ett pressmeddelande.

LÄS MER: ”Statens hattande med miljözoner är kostsamt” 

Ska vara tillgängliga

En annan viktig aspekt är tillgängligheten. Bilisterna ska enkelt hitta den bästa rastplatsen, och väl där kommer skyltar sättas upp av M Sverige som visar att den är utsedd till ”Länets bästa rastplats”. 

Kanske är det värt att inför nästa biltur sätta sig ner och planera in några stopp? 

SE ÄVEN: Skräckmötet i tunneln – plötsligt kommer dåren