Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Guider & Tips

Publicerad 19 jan 2016 10:39

Här är 15 prylar du ska ha i bilen i vinter

Varningstriangel ska alltid finnas i bilen.

Varningstriangel ska alltid finnas i bilen.

1/6

Foto: Kamil Macniak

Ha laddare i bilen! Blir du stående måste du kunna ringa.

Ha laddare i bilen! Blir du stående måste du kunna ringa.

2/6

Foto: Lev Dolgachov

Snöborste – du riskerar böter om du kör med snö på taket.

Snöborste – du riskerar böter om du kör med snö på taket.

3/6

Foto: iStockphotos

Är det riktigt kallt ska du fylla på med koncentrerad spolarvätska. färdigblandad fungerar oftast bara ned till 18 minusgrader.

Är det riktigt kallt ska du fylla på med koncentrerad spolarvätska. färdigblandad fungerar oftast bara ned till 18 minusgrader.

4/6

Foto: Lev Dolgachov

Isskrapa – något som de flesta glömt någon gång.

Isskrapa – något som de flesta glömt någon gång.

5/6

Foto: J.M. Guyon - Copyright 2012

Startkablar är guld värt när batteriet är dött – drabbar många i minusgraderna.

Startkablar är guld värt när batteriet är dött – drabbar många i minusgraderna.

6/6

Foto: Lev Dolgachov

Det är mycket att tänka på med att köra bil i vinterkyla.

Här får du tips på viktiga prylar att ha med i bilen på snöiga och isiga vintervägar.

Viss utrustning är helt nödvändig i vinterväglag. Det gäller framförallt:

VINTERDÄCK – Kolla tryck och mönster

Det är lag på vinterdäck mellan första december och 31 mars. Däcken ska ha ett spådjur på minst fem millimeter. Tänk också på att kolla däcktrycket. För lågt däcktryck ökar bränsleförbrukningen och däckslitaget.

VARNINGSTRIANGEL – Alltid i bilen

Är obligatorisk året om. Ha den lätt åtkomlig och sätt upp den minst 50 steg från bilen ifall den stannat på vägen. Se också till att ha med en första hjälpen-väska.

TEST: Bilbatterierna som klarar kylan bäst

ANDRA VIKTIGA PRYLAR ATT HA I BILEN PÅ VINTERN

REFLEXVÄST

En viktig säkerhetsdetalj. Speciellt när det är mörkt och/eller snöfall. Använd alltid reflexvästen om du ska göra någonting utanför bilen.

SPOLARVÄTSKA

Späd inte ut så mycket. Det är bättre att ha lite för starkt än att det bara håller för minus tio grader. Spola igenom så att antifrysmedlet (etanol) når ut i munstyckena. Det är speciellt viktigt för dig som har en kombi med spolare till bakrutan.

ISSKRAPA

Det är mycket viktigt att du effektivt kan få bort isen från rutorna. Skrapan är också toppen för att få bort imma på insidan av framrutan.

SNÖBORSTE

Oumbärlig för att få bort snön. Köp gärna en borste med teleskopskaft. Då kan du borsta av bilen utan att få snö på dig, vilket i sin tur gör att mindre snö hamnar inne i bilen.

SNÖSKYFFEL

Ovärdelig om du kör fast och måste skotta dig loss. Mycket bra att ha ifall du står parkerad på en gata och blir "inplogad" av en plogbil.

GRUS

En flaska eller påse fylld med grus – alternativt singel eller sand – kan göra stor nytta ifall du har problem att komma ut från en isig parkering eller kör fast i snö. Strö vid drivhjulen.

MÖSSA & VANTAR

Nödvändiga för att du ska lyckas hålla värmen ifall du måste lämna bilen när det är kallt. Ett par arbetshandskar kan också vara bra att ha om du exempelvis måste åtgärda en punktering.

STARTKABLAR

Ett måste om batteriet gett upp. Du kopplar den röda kabeln till pluspoolen på respektive bils batteri och den svarta kabeln till minuspoolen på givarbilens batteri och till någon - inte isolerad - metalldel på motorn eller karossen på din bil.

LÄS MER: Så klarar din bil extremkylan

BOGSERLINA

Perfekt att ha ifall bilen exempelvi står stilla med spinnande drivhjul på en isig parkering eller dikeskant, så att en annan bilist kan dra loss din bil.

FILTAR

Om du kör av vägen och fastnar i snön är det ingen bra idé att hålla värmen genom att låta motorn gå. Den kan börja koka eftersom snön fungerar som isolering. Desto bättre med varma filtar för att inte frysa. Värmeljus kan också hjälpa.

FICKLAMPA

Ska alltid finnas med. Men är som allra viktigast under mörka vinterkvällar när det gäller att både se och synas ifall något strular till sig.

MOBILLADDARE

Många moderna mobiltelefoner drar mycket ström. Tänk också på att batterikapaciteten minskar med åldern. I ett nödläge får inte mobilens batteriindikator börja blinka.

NÅGOT ÄTBART

Exempelvis chokladkakor och bananer kan vara bra att ha om bilen blir stillastående i väntan på hjälp. Det gäller särskilt om det finns barn med i bilen.

TIPS - SÅ VÄNDER DU PÅ OPLOGAD VÄG

Kör in mycket långsamt på den oplogade vägen, gunga in bilen decimeter för decimeter. Då packas snön under däcken i stället för att skickas iväg av däckens fart, vilket lätt leder till att däcken börjar slira och sedan fastnar i snön.

LISTA: 10 bra fyrhjulsdrivna begbilar under 100 000